Banja Luka

Radojičić: Banjaluka prvi grad u BiH sa 'četbot' servisom

Radojičić: Banjaluka prvi grad u BiH sa 'četbot' servisom
Foto: Grad Banjaluka | Radojičić: Banjaluka prvi grad u BiH sa 'četbot' servisom

BANJALUKA - Banjaluka je prvi grad u BiH koji je uveo digitalni servis četbot na "Viberu", putem kojeg će građani na jednostavniji način moći da dobiju informacije iz gradske administracije, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Radojičić je na predstavljanju ovog servisa rekao da je četbot predviđen Strategijom razvoja grada, u kojoj je jedna od četiri fokusne oblasti - oblast pametnih gradova.

"To podrazumijeva uvođenje informacionih tehnologija u sve usluge u gradu - administrativne, saobraćajne, komunalne djelatnosti ili poljoprivredu", rekao je Radojičić.

On je pojasnio da se četbot nalazi unutar "Viber" zajednice grada Banjaluka, koja broji više od 28.000 registrovanih korisnika, te pruža mogućnost kako postojećim, tako i novim korisnicima, da brzo dobiju sve potrebne informacije o uslugama koje pruža gradska administracija.

"Četbot obuhvata informacije koje se nude korisnicima, a odabrane su na osnovu statistike najposjećenijih usluga i stranica na sajtu grada, te iskustava odjeljenja u radu sa građanima. Preko 'Vibera' građani mogu dobiti informaciju o najtraženijim uslugama, adresama i radnom vremenu", rekao je Radojičić.

Radojičić je naglasio da su grad Banjaluka i kompanija "Viber" nastavili uspješnu saradnju i na četbotu, budući da je ovo treća inovacija koju grad realizuje sa tom kompanijom.

"Na 'Viber' zajednicu grada nadograđeni su stikeri sa motivima Banjaluke, dok je treća nadogradnja četbot", rekao je Radojičić.

On je najavio da će ove sedmice biti održan sastanak o uvođenju elektronske građevinske dozvole od 1. januara.

"Riječ je o pilot-projektu koji ove sedmice počinje sa razradom u Gradskoj upravi zajedno sa međunarodnim konsultantima i gdje bi jednošalterski sistem izdavanja građevinske dozvole bio preveden u elektronsku formu", rekao je Radojičić.

Unapređenje postojeće "Viber" zajednice grada Banjaluka finansijski je podržala kompanija "Prointer ITSS", čiji je direktor Bojan Vujić izrazio zadovoljstvo što su doprinijeli uvođenju ovog digitalnog servisa.

"Četbot je moderan servis koji na brži i jednostavniji način omogućava komunikaciju Gradske uprave sa građanima putem 'Vibera'. Servis je proizvod kompanije 'Prointer' razvili su ga naši stručnjaci zajedno sa globalnim IT partnerima", rekao je Vujić.

Vujić je izrazio zadovoljstvo što je Banjaluka prvi grad u BiH koji od danas ima novu mogućnost komunikacije sa građanima.

Direktor Sektora za marketing i odnose sa javnošću u kompaniji "Rakuten viber" Zerena Kanceva rekla je da četbot predstavlja napredni digitalni instrument na njihovoj platformi koji će ubrzati i obogatiti komunikaciju među građanima i posjetiocima Banjaluke.

"Sigurni smo da će pozitivna iskustva korisnika četbot aplikacije grada Banjaluka na `Viberu` postaviti nove standarde i doprinijeti daljem razvoju komunikacije među gradovima, razvoju administrativnih usluga i kvaliteta komunikacije svih građana koji koriste ovu aplikaciju kompanije `Rakuten viber`", izjavila je Kanceva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije