Banja Luka

Radojičić: Do kraja godine niz investicija vrijednosti više od 30 miliona KM

Radojičić: Do kraja godine niz investicija vrijednosti više od 30 miliona KM
Foto: N.N. | Radojičić: Do kraja godine niz investicija vrijednosti više od 30 miliona KM

BANJALUKA - Okvir budžeta grada za 2018. godinu rebalansom raste do 12 miliona KM, rekao je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Radojičić je na sjedici Kolegijuma Skupštine grada, na kojoj je odlučeno da odbornici o Prijedlogu odluke o dopuni Odluke o izvršenju budžeta grada za 2018. godinu i još 56 tačaka dnevnog reda odlučuju 30. maja, istakao da se okvir budžeta proširuje za više od milion KM.

Nacrt budžeta za ovu godinu iznosi 144,9 miliona KM, a s ovim povećanjem okvir budžeta bi trebalo da bude oko 146 milion KM.

"Do rasta okvira budžeta došlo je dijelom zbog uspješne emisije obveznica od 6,2 miliona KM, a dijelom iz raspoređenog suficita iz 2017, od čega će najveći dio ići na kapitalna ulaganja", rekao je on.

Pojasnio je da za to ima više razloga, među kojima su i veća realizacija obveznica, te 500.000 KM transfera s republičkog nivoa, koji je obezbjeđen za zajedničku gradnju objekta na Laušu za mjesnu zajednicu i Policijsku stanicu te rast pojedinih prihoda.

Prema njegovim riječima, na prihodovnoj strani okvir raste za nešto više od milion KM, a na strani rashoda je čitav niz projekata, najviše iz oblasti komunalnih djelatnosti, infrastrukture i saobraćaja.

"Na dnevnom redu biće i plan kapitalnih investicija za naredne tri godine", rekao je Radojičić.

Naglasio je da je to važan dokument na bazi kojeg se vrši srednjoročno planiranje.

"U tom planu je veliki broj projekata u iznosu do 160 miliona KM iz različitih izvora. Ne radi se samo o budžetu već i o privatnim ulaganjima, ulaganjima Vlade RS, republičkih i drugih nivoa vlasti", objasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, pojedinačni najkrupniji projekti u tom planu odnose se na rješenje problema kanalizacije grada, za šta je potrebno oko 50 miliona evra. Drugi krupni projekat je multifunkcionalna kongresno-konferencijska dvorana, koja bi trebalo da dobije idejno rješenje početkom jeseni, uz usvajanje regulacionog plana.

"Procijenjena vrijednost je 40 miliona KM. Radi se o multifunkcionalnom objektu koji bi trebalo da bude vjerovatno s hotelom visoke kategorije, a gradu nedostaje takav objekat", naglasio je on.

Dodao je da je prema Nacrtu regulacionog plana ovaj objekat predviđen u Ulici olimpijskih pobjednika na potezu od zgrade Vlade RS prema "Delta Cityju". Prema njegovim riječima, na tom potezu se nalaze dvije lokacije sa dvije strane ceste koje bi bile namjenski za ove svrhe.

"Jedan od velikih projekata odnosi se na gradnju mosta u Dolcu, koji je zahtjevan, finansijski i tehnički, zbog rješavanja imovinskih odnosa, čija je procjena 8,9 miliona KM", pojasnio je Radojičić.

Dodao je da će na dnevnom redu sjednice biti nekoliko važnih tačaka iz oblasti prostornog uređenja, kao što su izmjena Regulacionog plana "Centar Aleja" i Prijedlog odluke o donošenju regulacionog plana za saobraćajni čvor na ukrštanju Karađorđeve i Ulice Jovana Raškovića.

"Usvajanjem ovog regulacionog plana možemo da uđemo u izgradnju kružnog toka na Laušu kod restorana 'Sirano' jer je to već dogovoreno s 'Putevima RS', a tu je u blizini planirana i gradnja objekta mjesne zajednice i Policijske stanice", pojasnio je Radojičić.

Radojičić je napomenuo da je Banjaluka ove godine Evropski grad sporta, te da je kandidat za Evropski grad kulture 2024. godine.

"Dakle, pred nama je dosta dugoročnih planova, gledamo desetak godina unaprijed i trebalo bi da se značajno promijeni slika našeg grada koji bi bio ugodno mjesto za život, gdje ljudi mogu da se školuju, dođu do posla i da sa svojim porodicama mirno i bezbjedno žive", istakao je Radojičić.

On je pozvao građane Banjaluke da prisustvuju obilježavanju slave grada, koje počinje već danas otvaranjem izložbe arhivskih dokumenata "Varnava, patrijarh srpski /1930-1937/: pastir, graditelj, revnitelj i ispovjednik" i tradicionalnim muzičkim programom u porti Hrama Hrista Spasitelja.

Radojičić je najavio da će sutra u 9.00 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgija, potom čin osveštanja slavskog žita i kolača, te Spasovdanska litija oko Sabornog hrama i slavski ručak.

"Sutra počinje Festival cvijeća, koji je osamdesetih godina bio održavan u Banjaluci. Grad se vraća jednoj lijepoj tradiciji", rekao je Radojičić, dodavši da Banjaluku i za vikend očekuje bogat sadržaj, poput 2. "Ćevap festa", manifestacije koja je u januaru bila veoma posjećena.

"U petak i subotu očekuje nas i velika smotra folklornih društava i nekoliko hiljada učesnika iz srpske dijaspore. Takođe, u subotu festival malih kraft pivara koji se održava nekoliko godina zaredom", naveo je Radojičić i pozvao građane da imaju razumijevanja za obustave saobraćaja koje su neminovne povodom obilježavanja slave grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije