Banja Luka

Pratite nas na Google news

Radojičić: Kočićevo djelo i ideje žive u narodu

Radojičić: Kočićevo djelo i ideje žive u narodu
Foto: N.N. | Radojičić: Kočićevo djelo i ideje žive u narodu
N.N.

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu.

Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova riječ i danas aktuelna.

"Njegova borba za istinu, slobodu, otadžbinu, jezik i naciju je vanvremenska na ovim prostorima i uvijek je aktuelna. Važno je da upravo te ideje nastave da žive u narodu", rekao je novinarima Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo što će inovativnim projektom "Soba sjećanja na Petra Kočića" večeras u Banjaluci zvanično biti otvoren 54. Kočićev zbor, u okviru kojeg će se različitim književnim, kulturnim, zabavnim sadržajima dati doprinos očuvanju sjećanja na zaostavštinu ovog srpskog velikana.

"Interaktivna soba sjećanja osmišljena je tako da na moderan i inovativan način prati biografiju Petra Kočića, te da se novim generacijama približi djelo našeg veoma značajnog književnika i tribuna", rekao je Radojičić.

On je naveo i da će u okviru manifestacije biti dodijeljena i Kočićeva nagrada za književno djelo, koju će ove godine primiti lingvista Milorad Telebak.

Telebak je rekao da je Kočićeva nagrada veliko priznanje, s obzirom na to da je ličnost Petra Kočića jedna od vrhunskih u srpskoj nacionalnoj istoriji i kulturi.

"Nagrada je za mene veliko priznanje i ponosan sam što ću je dobiti", rekao je Telebak.

Inovativnim projektom "Soba sjećanja na Petra Kočića" večeras će u 20.00 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci početi ovogodišnji 54. Kočićev zbor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije