Banja Luka

Radojičić: O piralenu na Skupštini grada, izrađuje se model za sanaciju

Radojičić: O piralenu na Skupštini grada, izrađuje se model za sanaciju
Foto: N.N. | Radojičić: O piralenu na Skupštini grada, izrađuje se model za sanaciju

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će na prvoj narednoj sjednici Skupštine grada biti razmatrana kompletna informacija sa prijedlogom plana daljih aktivnosti u vezi sa zagađenjem otrovnim piralenom na prostoru Poslovne zone "Incel".

On je naveo da je u toku izrada "modela lokacije" iz kojeg će proizići prijedlog za sanaciju kontaminiranog zemljišta.

"Tek nakon prijedloga, slijedi sanacija i upravljanje problematičnim zemljištem", rekao je Radojičić u Banjaluci. 

On je naglasio da će rješavanje ovog komplikovanog problema, koji i dosta košta, trajati dugo s obzirom na to da je decenijsko zagađivanje na pomenutom prostoru. 

"Obmanjuje javnost svako ko olako obećava da će problem riješiti za kratko vrijeme. Saniranje terena, po međunarodnoj metodologiji, radiće lica iz inostranstva i za to su dobijena inicijalna sredstva", rekao je Radojičić. 

On je naveo da su se gradski organi, koordinišući sa republičkim, od početka i organizovano uključili u rješavanje ovog problema, te da će radi dobijanja što pouzdanijih informacija biti nastavljena mjerenja i kontrola prisustva piralena na terenu, uz uzorkovanje podzemnih voda. 

"Na površinskim vodama i vodotoku nije utvrđeno zagađenje, što je dobro", rekao je Radojičić. 

On je dodao da je izvršeno uzorkovanje navodno zagađene zemlje iz "Incela" koja je odvožena u Borkoviće. 

"Cilj je da se vidi da li je to zemljište problematično", rekao je Radojičić. 

On je naveo da će preventive radi i dalje biti vršene kontrole poslovnih subjekata iz "Incela" da ne bi bilo manipulacije otrovnim materijama i da se zabrani izvoženje zemlje i otpadnih materija sa problematičnih terena. 

Radojičić je dodao da će Grad u budućnosti jačati svoje inspekcijske organe. 

On je demantovao da je bio naložen vanredni zdravstveni pregled svih radnika u privrednim subjektima u "Incelu". 

"Na većem broju lokacija nije utvrđeno zagađenje i bio je naložen pregled radnika u firmi koja se tamo bavi profesionalno otrovnim materijama, odnosno sa njima dolazi u dodir. Kod njih je pregled pokazao veće koncentracije /štetnih materija/ u krvi", rekao je Radojičić. 

On je naveo da se porast kancerogenih oboljenja dešava u cijeloj Srpskoj i da se to ne može direktno dovoditi u vezu sa zagađenjem piralenom u "Incelu". 

"Osim u ekstremnim situacijama visoke izloženosti, neće doći do obolijevanja ili pokazivanja zdravstvenih problema za bilo koga ko je izložen /piralenu/ u tom momentu. To je materija koja u dugoročnom smislu može biti kancerogena i zato je važno pratiti stanje lica koja su joj bila dugo izložena", napomenuo je Radojičić. 

On je rekao da firme u "Incelu" neće prestajati sa radom, osim u slučaju da se utvrdi da je zemljište kontaminirano i da su radnici i stanovništvo zbog toga u opasnosti. 

Radojičić je naveo da policija i nadležno tužilaštvo utvrđuju da li postoji bilo čija krivična odgovornost zbog zagađenja piralenom. 

Nedavno je formiran ekspertski tim koji će zajedno sa međunarodnim konsultantima raditi na projektu za sanaciju kontaminiranog zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni "Incel", a to je utvrđeno nakon sastanka predstavnika institucija, održanog s ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom zemljišta u ovoj zoni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije