Banja Luka

Radojičić: Od septembra realizacija projekta "Voda dva"

Radojičić: Od septembra realizacija projekta "Voda dva"
Foto: N.N. | Radojičić: Od septembra realizacija projekta "Voda dva"

BANJALUKA - Gradnja 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže za prigradska i seoska naselja, u okviru projekta "Voda 2", počeće u septembru, a svi koji se priključe na novu mrežu imaće brojne popuste i do 50 odsto, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Naveo je da je za sve korisnike novih vodovoda grad u saradnji sa preduzećem "Vodovod" pripremio olakšice za priključenje i prepriključenje, a za socijalne kategorije subvencije, što je od velikog značaja za stanovništvo s obzirom na to da je aktuelnim projektima gradnje novih vodovoda obuhvaćeno više od 25.000 građana.

U "Vodovodu" su naveli da će novi korisnici ako uplate kompletan iznos imati popust od 15 odsto.

"Za prepriključenje na novu vodovodnu mrežu cijena će biti umanjena za 50 odsto, a u slučaju plaćanja cijelog iznosa - dodatni popust od 15 odsto", rekli su u "Vodovodu".

Dodali su da će u oba slučaja biti omogućeno plaćanja u šest jednakih rata.

Radojičić je najavio da će 3. septembra biti potpisan sporazum u vezi sa gradnjom projekata u okviru "Vode 2", dok se neki od projekata iz "Vode 1" već polako privode kraju.

"Očekivali smo da to bude u martu, ali zbog epidemije je sve pomjereno i ušli smo u nove pregovore s EBRD-om, ali je dogovoren potpis sporazuma za kompletan projekat 'Voda 2' i sporazum koji bi uključivao donaciju EU od osam miliona KM za 'Vodu 3'", rekao je Radojičić.

Dodao je da bi već od septembra mogli da uvedu izvođače u posao pojedinih projekata iz "Vode 2", koja uključuje vodovode u Tuzlanskoj, Srpskih ustanika, Braće Miletića, kao i završetak vodovoda Jagare, gdje je već okončana prva faza, te da će biti proširen i podsistem "Zvijezda" u okviru Crnog vrela, odnosno vodovodi Bistrica, Kremenovići, Gakovići, Brkići i nekoliko manjih podsistema.

U ovom paketu je veliki podsistem Bronzani Majdan - priključenje sistema na Crno vrelo, zatim izgradnja pumpnih stanica i ulazak u sistem Kmećani i Obrovac.

Dodao je da, uz vodovode, "Voda 2" uključuje i izgradnju kanalizacione mreže, između ostalog u Putu srpskih branilaca, za nekoliko ulica u Drakuliću, Kuljanima, Vrbanji, Adi i Laušu, ukupne vrijednosti oko 2,8 miliona KM.

Rok za završetak svih radova u okviru "Vode 2" je septembar 2022. godine.

"'Voda 1', koja je počela prošle godine, kompletno bi trebalo da bude završena na ljeto iduće godine. Do 15. septembra očekuje se završetak vodovoda za Česmu 3 i 4, te za Gornju Piskavicu, a do 15. oktobra vodovod za Radosavsku. Iz ovog paketa ranije su završeni vodovodi u gornjoj zoni Zelenog vira, u Česmi 2, Kajmakčalanskoj i Šumadijskoj ulici", naveo je Radojičić.

Tokom jeseni, kako je kazao, očekuje se ulazak u podsistem "Bronzani Majdan", a do kraja godine trebalo bi da bude sagrađen novi veliki rezervoar na Pilipovom brdu, dok se početak projekta "Voda 3" očekuje na proljeće - ljeto iduće godine.

Subvencija za korisnike Centra za socijalni rad

Preduzeće "Vodovod" je pokrenulo inicijativu da Skupština grada donese odluku o subvenciji dijela potrošnje za korisnike Centra za socijalni rad.

"Stalne korisnike Centra, kojih sada ima nekoliko hiljada, grad će subvencionisati sa tri kubika vode po članu", rekao je Zoran Popović, direktor "Vodovoda".

Dodao je da se razmatra i mogućnost oslobađanja od plaćanja priključaka na mrežu, izgrađenih u okviru projekta "Voda 2", za sve nove korisnike vodovoda koji su registrovani u ovom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije