Banja Luka

Radojičić: Prošla godina veoma uspješna, a 2020. krizna

Radojičić: Prošla godina veoma uspješna, a 2020. krizna
Foto: N.N. | Radojičić: Prošla godina veoma uspješna, a 2020. krizna

BANJALUKA - Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da oko 60 odsto građana smatra da je grad na Vrbasu na dobrom putu, a to je dobar pokazatelj da uživamo visok stepen podrške u gradu.

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić komentarišući jednu od 114 tačaka dnevnog reda 40. sjednice Skupštine grada, koja se odnosi na izvještaj poslovanja gradonačelnika i Gradske uprave za 2019. godinu.

Najveća rasprava se danas, prvog dana maratonske redovne sjednice Skupštine grada, održane u Banskom dvoru, povela upravo u vezi s ovom tačkom.

"Prošla godina je bila veoma dobra, posebno u poređenju s ovom godinom, u kojoj je kriza izazvana pandemijom virusa korona srušila dobar dio ekonomije. Nastojali smo da u 2019. godini kroz kapitalna ulaganja rješavamo probleme građana", kazao je Radojičić.

Dodao je da su danas na sjednici bile razmatrane i izmjene regulacionih planova centralne gradske zone, kao i zone u naselju Lazarevo na prostoru kasarne "Kozara", gdje je planirana izgradnja naučnotehnološkog parka.

"Skupština treba da donese odluku i o stipendiranju učenika i studenata. Dobra praksa koju grad već godinama njeguje je da godišnje izdvajamo oko 1,5 miliona KM za one đake i studente koji su najbolji, one koji su u stanju socijalne potrebe i za deficitarna zanimanja", rekao je Radojičić.

Dodao je da je na sjednici Skupštine razmatrana i proširena pomoć onima koji su pogođeni pandemijom.

"Dva su segmenta bila pred odbornicima. Jedan je produženje subvencije za komunalne takse za jun. Drugi se odnosi na povoljnosti za neke od investitora, građevinaca, da mogu da sklope ugovor sa gradom za plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta do kraja godine na duži period", objasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ne tako velika, ali ipak bitna tačka dnevnog reda koja se juče našla pred odbornicima je i preuzimanje pravoslavnog vrtića "Anđelak", koji bi trebalo da uđe u sastav javnih vrtića.

"Još jedna odluka koja je prošla neopaženo je i Prijedlog odluke o davanju u zakup poslovnog prostora objekta 'Tulekov mlin' u Srpskim toplicama. Za par godina bismo na tom prostoru, uz dva nova mosta i banju, imali potpuno novi turističko-banjski sadržaj", rekao je Radojičić.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da grad u zadnje tri godine ima povećane prihode za 12 miliona KM.

"U posljednje četiri godine grad pravi suficit preko 23 miliona KM u kumulativnom smislu, a kapitalna ulaganja unazad tri godine povećana su za 15 miliona KM", kazao je Talić.

Dodao je da u nastavku skupštinskog zasjedanja danas očekuje konstruktivnu raspravu o predmetu "Autoprevoza", odnosno zemljišta stare autobuske stanice, te da je u pitanju bitna tema jer se radi o zaštiti gradskog zemljišta.

"Grad preduzima sve aktivnosti kada je u pitanju zaštita gradske imovine i ova gradska administracija je i zauzela taj jasan kurs. Kada sam imenovan za predsjednika Skupštine grada, tražio sam da se pojavi na Skupštini jedna sveobuhvatna informacija o svim sporovima u vezi s imovinom grada", naveo je Talić.

Saša Lazić, odbornik pokreta "Banjaluka zove", rekao je da opozicija neće prihvatiti izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za prošlu godinu.

Nastavak zasjedanja gradskog parlamenta zakazan je za sutra s početkom u devet časova u Banskom dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije