Banja Luka

Radojičić: Za podsticaje u ovoj godini planirano 1,1 milion KM

Radojičić: Za podsticaje u ovoj godini planirano 1,1 milion KM
Foto: N.N. | Radojičić: Za podsticaje u ovoj godini planirano 1,1 milion KM
Srna

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da je u ovoj godini za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta grada planirano 1,1 miliona KM, te naglasio da će novac biti dodijeljen putem Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

On je dodao da je svake godine veliko interesovanje za te subvencije, a da Centar svojim pravilnicima uređuje prioritete za dodjelu.

"Prošle godine smo imali i više sredstava, jer smo naknadno iz suficita obezbijedili dodatnih 200.000 KM. Ako i ove godine budemo imali povoljnu finansijsku situaciju, moći ćemo još sredstava locirati za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji", istakao je Radojičić.

On je naveo da se Centar više ne bavi komunalnom infrastrukturom na seoskom području i fokusiran je isključivo na podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju i dijelom na poljoprivrednu proizvodnju na Razvojno-edukativnom centru na Manjači.

Prema njegovim riječima, oko pola miliona KM usmjereno je za proizvodnju na Manjači, po različitim osnovama, gdje postoji potencijal daljeg razvoja, saopšteno je iz Gradske uprave.

On je naveo da je Centar za ovu godinu pripremio niz dobrih projekata za koje su potrebni različiti partneri, od načina uklanjanja životinjskog otpada, pa do razvoja turizma na seoskom i području Manjače.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je da se Centar nalazi u novim prostorijama - u Ulici vojvode Momčila br. 10 i 12, zahvaljujući podršci Grada i aktivnostima Centra.

"Ovo je danas jedan uređen prostor, u kojem naše službe funkcioniše za dobrobit 1.515 poljoprivrednih gazdinstava registrovanih u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/, od kojih njih oko 1.200 i danas koriste podsticaje Centra", naveo je on.

On je dodao da je cilj Centra izrada resursne karte koja će biti skup pokazatelja u kojem pravcu treba da djeluju, sa naglaskom na prioritete.

Tokom analiza koje je radio Centar, prema njegovim riječima, došlo se do saznanja da gradu nedostaje prodajni prostor za male poljoprivredne proizvođače.

"U saradnji sa gradskim službama odredili smo lokaciju u Lazarevu, na mjestu nikada aktivirane tržnice, koju ćemo urediti i na njoj će isključivo naši poljoprivredni proizvođači prodavati svoje proizvode", naveo je Ilić.

On je najavio da će u Banjaluci uskoro biti otvorena i Hercegovačka kuća, radi promocije hercegovačkih proizvoda i podrške turističkim sadržajima, a planirano je i uspostavljanje brenda "Krajiška kuća".

"Sve ovo biće značajna podrška poljoprivrednicima, koji će imati gdje da unovče ono što su proizveli, a istovremeno će omogućiti svim sugrađanima da kupe provjerene domaće proizvode", kaže Ilić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije