Banja Luka

Radojičić: Za sanaciju škola 340.000 KM

Radojičić: Za sanaciju škola 340.000 KM
Foto: N.N. | Radojičić: Za sanaciju škola 340.000 KM

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je rebalansom gradskog budžeta obezbijeđeno 200.000 KM za sanaciju osam banjalučkih osnovnih škola, te 140.000 KM za sanaciju krova Tehničke škole.

Nakon sastanaka sa direktorima ovih škola, Radojičić je napomenuo da su još prošle godine započeti određeni radovi, te istakao da je ove godine planirana i zamjena stolarije na Elektrotehničkoj školi.

"U Osnovnoj školi /OŠ/ `Desanka Maksimović` u Dragočaju biće sanirani fasada i stolarija za šta su grad i UNDP obezbijedili po 100.000 KM. U toku je sanacija škole `Jovan Cvijić`, a ove godine trebalo bi da se radi i OŠ `Vuk S. Karadžić` kroz projekat energetske efikasnosti", pojasnio je Radojičić.

On je naveo da je najveći pojedinačni posao ove godine dogradnja OŠ "Branko Radičević" gdje je grad izdao građevinsku dozvolu i uradio projekat, a Ministarstvo prosvjete i kulture je obezbijedilo sredstva i sprovešće tender za ovaj posao s ciljem da se obezbijedi dodatni prostor za najveću banjalučku osnovnu školu.

Radojičić je dodao da će na ukupno 19 objekata osnovnih i srednjih škola u Banjaluci biti izvedena rekonstrukcija ili sanacija, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema njegovim riječima, grad je ove godine, prvi put, na prijedlog Savjeta za privredu, odvojio 100.000 KM za nabavku opreme potrebne za stručnu praksu u srednjim školama.

Direktor Tehničke škole Kristina Mrđa rekla je da je prva faza sanacije objekta ove škole urađena prije dvije godine, a sanacija ravnog krova je bila apsolutni prioritet, jer je to najveći problem.

"Nastojaćemo da tokom ljetnog raspusta sprovedemo zakonom propisanu proceduru i da početak nove školske godine dočekamo u mnogo boljim uslovima. Ostaje nam još jedan posao, a to je zamjena stolarije na Tehničkoj školi koja je, inače, najveća srednja škola u Republici Srpskoj", rekla je Mrđa.

Direktor OŠ "Đura Jakšić" Darko Tomić zahvalio je Gradskoj upravi na obezbijeđenim sredstvima za sanaciju škola, iako osnovne škole nisu u nadležnosti grada.

On je dodao da će novac utrošiti na zamjenu stolarije, te očekuje da bude realizovan projekat sa UNDP-om koji podrazumijeva sanaciju fasade.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac naglasio je da će u narednih mjesec dana biti otvoreno 15 do 20 gradilišta i da je planirano da radovi budu završeni do početka naredne školske godine.

Rekonstrukcija krova biće obavljena u osnovnim školama "Ivan Goran Kovačić", "Jovan Dučić" i "Miroslav Antić", sanacija mokrih čvorova u školama "Branko Ćopić" i "Dositej Obradović", obnovljena stolarija u OŠ "Đura Jakšić", saniran dimnjak u OŠ "Petar Kočić", a u područnoj školi u Aginom selu biće obnovljena fasada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije