Banja Luka

Pratite nas na Google news

Radojičić i Vesić: Beograd i Banjaluka već sarađuju

Radojičić i Vesić: Beograd i Banjaluka već sarađuju
Foto: Srna | Radojičić i Vesić pred potpisivanje povelje: Beograd i Banjaluka već sarađuju
Srna

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je danas tokom susreta u Beogradu sa zamjenikom beogradskog gradonačelnika Goranom Vesićem, a pred potpisivanje povelje o bratimljenju dva grada, da ovi gradovi već sada sarađuju u svim oblastima.

"Nama je zadovoljstvo vidjeti da se i Beograd i Srbija razvijaju. Stabilna, politički jaka Srbija i Beograd kao epicentar Balkana predstavljaju oslonac i uzdanicu i za nas u Republici Srpskoj", naveo je Radojičić.

On je rekao da se Banjaluka nalazi u novom razvojnom ciklusu.

"Ova godina, iako je opterećena epidemijom, predstavljaće najuspješniju kada je riječ o komunalnim i javnim poslovima. Iznos investicija, naših i republičkih, biće negdje oko 50 miliona KM", rekao je Radojičić.

Osim proširenja kulturne, političke i saradnje u vezi s komunalnim pitanjima, Radojičić je istakao da će iznijeti prijedlog da naredni susret u Banjaluci bude onaj koji će se odnositi na investicije.

"Banjaluka može da ponudi investicije u komunalnu infrastrukturu od tretmana otpadnih voda, čvrstog otpada, mostova, infrastrukture u saobraćajnicama i vodosnabdijevanje, ali isto tako i u stambeno-poslovne blokove i kvartove", naglasio je Radojičić.

On je dodao da je Banjaluka regionalno veoma dobro pozicionirano tržište, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Govoreći o povelji koju će danas potpisati Banjaluka i Beograd, Vesić je istakao da je to izuzetno važan sporazum i da se njime konačno formalizuje saradnja dva grada.

"Na taj način pokazujemo da Beograd želi da učestvuje i pomaže svim srpskim gradovima", istakao je Vesić.

Vesić je rekao da je danas srećan i ponosan jer će se potpisivanjem povelje o bratimljenju Beograda i Banjaluke pokazati kako sarađuju braća i jer će Banjaluka ući u red gradova koji su pobratimljeni sa Beogradom kao što su Peking, Moskva, Pariz, Čikago.

"Današnji čin ima mnogo veći simbolički značaj jer bratimljenjem sa Banjalukom, a tokom novembra i s Kosovskom Mitrovicom, pokazujemo da je Beograd glavni grad za sve Srbe gde god žive, u BiH, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i drugde", izjavio je Vesić za Vesić je istakao da je želja svih onih koji su protiv Srbije da ubijede Srbe van Srbije da Beograd nije njihov glavni grad, a da Srbe iz Beograda natjeraju da sarađuju sa nekim drugim gradovima.

"Nemamo ništa protiv te saradnje, ali najznačajniji su nam srpski gradovi. Sarađujemo i sa Sarajevom i to je dobro, ali nama nikada Sarajevo ne može da bude bliže od Banjaluke. I to treba otvoreno i pošteno reći", smatra Vesić.

On navodi da je siguran da će dva grada učvrstiti veze koje su u skladu sa parlalelnim vezama Repubike Srpske i Srbije i Dejtonskim sporazumom i time pokazati kako sarađuju braća.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije