Banja Luka

Radojičić o NATO-u: Da više budemo Obrenovići, a manje Karađorđevići

Radojičić o NATO-u: Da više budemo Obrenovići, a manje Karađorđevići
Foto: Ilustracija | Radojičić o NATO-u: Da više budemo Obrenovići, a manje Karađorđevići
N.N.

BANAJLUKA - Gradonačelnik Banjaluke i član Predsjedništva SNSD-a Igor Radojičić upozorio je da postoji opasnost da se borba između dva politička bloka u Republici Srpskoj iz parlamenta "prelije među narod i prenese na ulicu".

"Nije u pitanju samo borba ta dva bloka, već što se jedna vrsta omaraze, da ne kažem baš mržnje, prenese po dubini na običan narod i zaprijeti da se u nekom trenutku, nekontrolisano ili ne, prelije na ulicu", izjavio je Radojičić u intervjuu za "Nedeljnik".

Radojičić je naglasio da "političkom Sarajevu" i određenim krugovima međunarodne zajednice odgovara da u RS dođe do polarizacije, izazivanja krize pa "čak i eventualnih sukoba".

Odgovarajući na pitanje kolika je realna opasnost od ozbiljnih sukoba, Radojičić je ocijenio da to u ovom trenutku najviše zavisi od opozicionog bloka i da je sada na njime da vide kakve će poteze dalje povući, odnosno da li će ići u dalju eskalaciju ili smirivanje stanja i vraćanja u parlamenatarne tokove.

On je istakao da unutar međunarodnih faktora na bh. sceni postoji sukob i da se njihovi interesi prelamaju preko "lokalnih igrača".

"Tako se dimenzija međunarodne polarizacije na liniji Istok – Zapad prelila u BiH kao idealno igralište i dodatno pojačala unutrašnje tenzije", naveo je Radojičić.

Komentarišući političke polemike u vezi pozicije BiH i NATO saveza, Radojičić je istakao da su sve političke partije u BiH do 2006. godine "da li pod pritiskom ili ne glasale za reformu odbrane u kojoj stoji opredijeljenost za pristupanje NATO-u."

"Ko god sada o tome govori ovako ili onako, ne govori kompletnu istinu. To što su u međuvremenu svi promijenili politički stav, pa su sada svi protiv, ne znači da do 2006. godine nisu svi bili za", rekao je Radojičić.

On je naveo da "nije ništa novo da nas Zapad posmatra kao male Ruse na Balkanu", ali i ukazao da se mora znati da je NATO praktično na granicama Rusije ali i na 30 kilometara od Banjaluke.

"Zato nam treba više obrenovićevske mudrosti nego Karađorđevog herojstva, jer kakve su šanse RS sa milion stanovnika protiv nekoliko stotina miliona stanovnika zemalja koje čine NATO", naveo je Radojičić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije