Banja Luka

Pratite nas na Google news

Radojičić protiv tajkuna: Hoće da nam prodaju naše puteve u "Čajavecu“!

Radojičić protiv tajkuna: Hoće da nam prodaju naše puteve u "Čajavecu“!
Foto: Arhivska fotografija | Radojičić protiv tajkuna: Hoće da nam prodaju naše puteve u „Čajevcu“!
Marija Gajić

BANJALUKA - Čitavo područje "Čajavca" nema regulacioni plan i neuređeno je, odnosno nema raspored saobraćajnica, objekata, komunalija ili bilo čega, što je pretpostavka za svaku gradnju i za svaki rad.

Rekao je ovo danas na nastavku sjednice Skupštine grada gradonačelnik Igor Radojičić, govoreći o Prijedlogu zaključka o ponovnom utvrđivanju Nacrta regulacionog plana "Centar zapad 1".

"Problem prostora 'Čajavca' je poseban jer je ta zona kao vojna fabrika očito bila u drugačijem sistemu razmišljanja i od predratnog vremena nije bila detaljno obuhvaćena regulacionim planom", objasnio je on.

Dodao je da je nakon toga bio niz problema u vezi s privatizacijom, uključujući i privatizaciju saobraćajnica, parcelacijom koja se nije mogla napraviti bez regulacionog plana, pa do velikog broja subjekata koji u ovom momentu djeluju na tom prostoru.

"Od prošle godine pokušavamo da uredimo to područje regulacionim planom i napravimo sporazum s glavnim investitorima i vlasnicima na tom području, ali zasad nismo uspjeli", istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ako odbornici usvoje ovaj nacrt, imaće još dva do tri mjeseca da završe prijedlog za regulacioni plan.

"Ako ne postignemo dogovor s investitorima i ako bi regulacioni plan propao ta zona bi mogla da radi samo 'pod ogradom' jer je to svojevremeno bila fabrika ograđena ogradom bez unutrašnjih saobraćajnica", objasnio je Radojičić.

Naglasio je da ako u tom prostoru postoje saobraćajnice, one mogu biti samo javne.

"Nema privatnih saobraćajnica i grad neće kupovati saobraćajnice koje su u doba Tita napravljene od nekoga ko je to privatizovao, a nije imao pravo na to", zaključio je Radojičić.

Marinko Umičević, odbornik SNSD-a, rekao je da je situacija u "Čajavcu" na neki način haotična.

"Glavni spor je nastao jer oni koji su privatizovali parcele ne žele da ustupe ulice gradu i jer žele da ih grad otkupi, a grad nema ni novca, a ni namjeru da ih otkupljuje", objasnio je Umičević.

Radojičić je naglasio da će odbornici razmatrati i niz regulacionih planova, među kojima je i regulacioni plan koji rješava kružnu raskrsnicu kod restorana "Sirano".

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, komentarišući prekid prvog dijela sjednice, naglasio je da imaju problem s opremom u skupštinskoj Sali, koja je stara 17 godina.

"Već smo aplicirali za jedan projekat u pogledu digitalizacije, jer smo morali prekinuti zasjedanje pošto jedan mikrofon nije bio u funkciji i kompletna mikrofonija je otkazala", objasnio je Talić.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije