Banja Luka

Radojičić sa Brnabićevom o novoj toplani: Biće riješen višegodišnji problem grijanja

Radojičić sa Brnabićevom o novoj toplani: Biće riješen višegodišnji problem grijanja
Foto: Grad Banjaluka | Radojičić sa Brnabićevoj o novoj toplani: Biće riješen višegodišnji problem grijanja

BANJALUKA – Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je danas da se svečanim otvaranjem „Eko toplane“ okončava rad na najvećoj ovogodišnjoj investiciji u oblasti komunalne infrastrukture, u vrijednosti od 36 miliona KM.

Tokom sastanka sa delegacijom Vlade Republike Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, Radojičić je ukazao da će izgradnjom nove toplane na bio masu biti riješen višegodišnji problem funkcionisanja sistema daljinskog grijanja u najvećem gradu Srpske.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, Radojičić je upoznao Brnabićevu sa aktuelnim projektima gradske administracije.

On je naglasio da je projekat izgradnje nove toplane potvrdila i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) tako što je odobrila kredit za gradski udio ulaganja u novu toplanu. Radojičić je istakao da se radi o svojevrsnoj potvrdi ispravnosti ove investicije i da se radi o prvom kreditu te vrste koji je direktnim putem odobren nekoj lokalnoj zajednici u BiH.

Govoreći o aktuelnim gradskim projektima, gradonačelnik Banjaluke je naglasio da će u ovoj godini biti pokrenuti razni infrastrukturni projekti u okvirnoj vrijednosti od oko 20 miliona KM, te da će Banjaluka, između ostalog, do kraja godine dobiti i akcioni plan za tzv. „Zeleni grad“, projekat koji se razvija zajedno sa EBRD-om.

Naglašavajući značaj daljeg razvoja saradnje sa Republikom Srbijom, Radojičić je najavio da bi se međusobna saradnja u budućem periodu mogla usmjeriti u zajedničkom radu na razvoju digitalne strategije, u čemu je Srbija napravila veliki korak u odnosu na zemlje okruženja.

S druge strane, Brnabićeva je naglasila da izgradnja nove toplane na bio masu inovativan potez i da je svojim dolaskom na svečano otvaranje ovog postrojenja željela da pruži podršku i brojnim preduzećima iz Srbije, koja su učestvovala u njenoj izgradnji.

"Učešće preduzeća iz Srbije, ali i onih iz Republike Srpske koja su radila na izgradnji ove toplane, predstavlja dokaz da naše kompanije, bez obzira na sve izazove, mogu da pariraju tehnologijama iz zapadnih zemalja", naglasila je ona.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednica Srebrenka Golić i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Brnabić: Projekat "Eko-toplane" važan jer koristi domaću tehnologiju

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je projekat "Eko-toplane" u Banjaluci važan jer se za njegovu realizaciju koriste domaća tehnologija i obnovljivi izvori energije, te utiče na lokalno zapošljavanje.

"Ovaj projekat pokazuje da imamo preduzeća potkla iz Republike Srpske koja mogu da se takmiče sa najboljim stranim firmama, zapošljavaju veliki broj ljudi u Srbiji i onda ih gledamo kao naša zajednička jer mogu napraviti inovativna rešenja i najbolju tehologiju. To su firme koje su dale veliki signal za ostalu privredu", smatra Brnabićeva.

Brnabićeva je u Banjaluci, na stručnoj konferenciji pod nazivom "Energetska suverenost - Banjaluka kao regionalni centar", poručila da je potrebno ponovo uspostaviti saradnju privrede sa naučnim i obrazovnim institucijama jer je to potencijal koji Srbija i Srpska imaju.

"Republika Srpska, grad Banjaluka i kompanija IEE svima su nam dali veliki zadatak kako da uradimo sličan projekat u godinu dana", kaže Brnabićeva.

Na konferenciji u Banskom dvoru, na kojoj je svečano predstavljeno novoizgrađeno banjalučko preduzeće "Eko-toplane", poručeno je da je važno da Republika Srpska i Srbija vode energetsku politiku zajedno i efikasno jer imaju značajne resurse i potencijal u tim oblastima.

Konferenciji su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, brojni ministri Srbije i Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ambasadori i diplomate, stručnjaci iz oblasti energetike, predstavnici privrednih komora, 17 gradova iz zemlje i okruženja, kao i ličnosti iz političkog i društvenog života Srpske i Srbije.

Novo preduzeće na bio-masu "Eko-toplane" koncept je javno-privatnog partnerstva između grada Banjaluka i kompanije IEE, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije