Banja Luka

Radnička karta 44, đačka 30 maraka

Radnička karta 44, đačka 30 maraka
Foto: Jelena Đurđević | Radojičićev prijedlog pred prevoznicima: Nova cijena karte u autobusu 1.80

BANJALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da očekuje da prevoznici prihvate prijedlog grada o povećanju cijene gradskog prevoza u prosjeku od sedam odsto i ako bude dogovora, to će biti novi cjenovnik od 1. marta.

Po novom cjenovniku, radnička mjesečna karta na grupi linija kod jednog prevoznika koja sada košta 39,50 bila bi 44 KM. Cijena đačke, odnosno studentske mjesečne karte, koja sada iznosi 28 KM, trebalo bi da bude 30, dok bi penzionerska bila povećana sa 13 na 14 maraka.

Kada je u pitanju jedinstvena mjesečna karta, koja važi za sve prevoznike, radnička, koja trenutno košta 55 KM, bila bi oko 60,50 KM, cijena đačke i studentske, koja je sada 38,50 KM, trebalo bi da iznosi 40 KM, dok bi penzionerska umjesto 20 koštala marku i po više.

Radojičić je rekao da po ugovoru koji postoji između grada i privatnih prevoznika, a koji je potpisan 2016. godine, ako dođe do korekcije cijene goriva veće od 15 odsto, postoji obaveza povećanja cijena.

"Pošto je došlo do povećanja cijena goriva za 19,66 odsto, grad je ušao u pregovore sa prevoznicima o nivou povećanja cijena", objasnio je Radojičić.

Dodao je da treba imati u vidu da postoji čitava tabela različitih korisnika, gdje su različite cijene.

"Dakle, postoje gradske i prigradske linije, kategorije penzionera, porodice poginulih, ratnih vojnih invalida, studenata, đaka, radnika. Naš prijedlog je da cijena za najugroženije kategorije ostane ista, odnosno za invalide I i II kategorije i porodice poginulih boraca cijena mjesečne karte ostaje i dalje 13 KM", rekao je Radojičić.

Dodao je da će cijena dnevne karte biti povećana sa 1,60 KM na 1,80 KM.

"Mjesečna karta biće nešto manje povećana kod ostalih ugroženih kategorija pri čemu se mora, radi punog objašnjenja, uzeti čitava tabela jer je prošli put bilo pogrešnog razumijevanja. Na primjer, kada kažemo da je cijena mjesečne karte za penzionere 14 KM, ali ima i mjesečna karta za penzionere od 20 KM, zavisno od toga da li se radi o gradskom ili prigradskom prevozu", pojasnio je Radojičić.

Kada je u pitanju pojedinačni set od pet karata koji se kupuje u kiosku, Radojičić je kazao da bi on koštao 7,50 KM, tako da bi pojedinačna karta koja se kupi na kiosku bila 1,50 KM.

Prevoznici su 11. februara u Gradsku upravu predali zahtjev za novi cjenovnik, u kojem traže povećanje cijene karata od 12 do 15 odsto, u prosjeku 12 odsto, zbog uvođenja akciza i poskupljenja goriva.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je da kada prevoznici potpišu prijedlog, onda će moći početi sa štampanjem mjesečnih karata. 

"Ako prevoznici ne prihvate prijedlog, onda ćemo pregovarati dalje i izgubiti cijeli mjesec, i ako ne prihvate, onda nema promjene cijena", naglasio je Sandić.

Goran Starčević, direktor "Pavlović tursa", kaže da će oni vjerovatno prihvatiti prijedlog grada, jer trenutno nema boljeg rješenja.

"Imamo opciju uzmi ili ostavi. Ovim nećemo namiriti sve troškove koje smo dobili sa poskupljenjem goriva, ali je bolje išta nego ništa", rekao je Starčević.

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza" nije mogao da komentariše da li će prihvatiti prijedlog grada.

Građani su nezadovoljni zbog novog cjenovnika i kažu da je gorivo nekada bilo 2,40 KM, a karta gradskog prevoza 1,60 KM.

"To je nedopustivo. Gorivo je sada 2,12 KM, a prevoznici hoće da dignu cijene na 1,80 KM", rekla je Branka G.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije