Banja Luka

Radovanović: Porodilje treba da dobiju po 500 KM

Radovanović: Porodilje treba da dobiju po 500 KM
Foto: N.N. | Radovanović: Porodilje treba da dobiju po 500 KM

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" Banjaluka Jovan Radovanović ocijenio je kao pozitivnu inicijativu lokalne skupštinske većine da u ovogodišnjem budžetu bude obezbijeđeno po 500 KM jednokratne pomoći za sve porodilje na području grada na Vrbasu.

"Podržavam to, svakako, tu nema dileme i ovakve pomoći dobro dođu svakome. Ovakve mjere su nam trebale i ranije i da o tome ne bude političkih prepucavanja", rekao je Radovanović Srni.

On je ukazao da bi ovakvu finansijsku podršku porodiljama i natalitetu trebalo uspostaviti i u drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Radovanović je podsjetio da ovo udruženje niz godina zagovara i trajnije, institucionalne mjere na kojima bi trebalo da se radi na republičkom nivou.

Među takvim pronatalitetnim i drugim mjerama je obezbjeđivanje penzije za majke sa četvoro i više djece, ali i da se ukine cenzus kada je riječ o dječijem dodatku, odnosno da se po djetetu dobija najmanje 100 KM.

"To bi, naprimjer, za jednu porodicu sa četvoro djece bilo kao jedna platica. Nije ni to dovoljno, ali bi olakšalo situaciju", smatra Radovanović.

Skupština grada Banjaluka danas će na vanrednoj sjednici razmatrati prijedlog novog budžeta za ovu godinu u iznosu od 149,4 miliona KM.

Predstavnici skupštinske većine u Banjaluci ranije su najavili da će, uz dva amandmana, podržati budžet grada, kojima je predviđen milion KM za pronatalitetnu politiku, te 2,7 miliona KM za jednokratnu pomoć zdravstvenim radnicima.

Šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić očekuje da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prihvati predložene amandmane skupštinske većine koji će biti sastavni dio budžeta, uz poruku da je to minimum uslova da bi podržali budžet.

Govoreći o novom prijedlogu budžeta grada Banjaluka, koji će se danas naći pred odbornicina, Stanivuković je ocijenio da će amandmani koje je predložila skupštinska većina štetiti funkcionisanju grada do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije