Banja Luka

Rampa podijelila građane

Rampa podijelila građane
Rampa podijelila građane

Inicijativa za ukljanjanje rampe na Banj brdu, kako bi bio omogućen nesmetan prolaz automobila, podijelila je građane.

Dok su u Udruženju građana "Banjalučani i Banjalučanke s obje strane Vrbasa" za nesmetan prolaz, ogroman je broj onih koji žele da se Banj brdo sačuva kao rekreativna zona. Pojedini građani smatraju da rampu žele ukinuti zbog otvaranja kafe-restorana u skorije vrijeme.

Marinko Umićević, predsjednik Udruženja "Banjalučani i Banjalučanke s obje strane Vrbasa", rekao je da je gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću uputio pismo povodom inicijative za uklanjanje rampe, ali da odgovor nije dobio.

"Odluke gradske administracije nisu na mjestu, pa tako gore idu samo šetači i ti 'miševi' koji gore sjede pored svog interneta i pišu neke gluposti na Facebooku. Pojedinici mi prijete da će me istući, pa i smrću. Moja ideja je bila da Banj brdo, ali i Trešnjik, otvorimo građanima. To je rijedak kompleks koji je neiskorišten, gdje se može napraviti ljetna pozornica za koncerte, žičara, te putem javno-privatnog partnerstva da se otvori svašta", pojašnjava on.

S druge strane, veliki broj pristalica da Banj brdo ostane rekreativna zona pozdravio je formiranje Facebook stranice "Rekreativna zona Banj brdo - Šehitluci". Ta stranica dnevno bilježi više od stotinu novih članova, kojima je cilj zabrana uspostavljanja saobraćaja na Banj brdu.

"Prvo bih naglasio da zabrana saobraćaja nije problem, već naprotiv, to je najbolja odluka grada, kojom je formiran jedini dio Banjaluke u kojem se naši građani mogu odmoriti i rekreirati daleko od saobraćaja. Koliko se sjećam, prvobitno je saobraćaj regulisan saobraćajnim znakom zabrane kretanja svih vozila, a tek nakon nekoliko godina i postavljanjem rampi. U pitanju je period od 10-15 godina", pojašnjava Goran Pivašević, osnivač stranice.

Zasad je odluka Gradske uprave da je saobraćaj prema Banj brdu zatvoren i da je to pješačka zona.

"Postoje tu i neke drugačije inicijative i mislim da svaku od njih treba razmatrati", rekao je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije.

Sporna godinama

Propuštati ili ne automobile - pitanje koje se provlači godina, pa je u nekoliko navrata bio dopuštan prolaz vozilima na Banj brdo. Prošle godine u aprilu rampa je polomljena, što su mnogi okarakterisali kao uvod u njeno trajno ukljanjanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije