Banja Luka

Rampom protiv bacanja smeća u Debeljacima

Rampom protiv bacanja smeća u Debeljacima
Rampom protiv bacanja smeća u Debeljacima

BANJALUKA - Mještane Carigradske ulice u naselju Debeljaci iznenadila je metalna rampa koja je postavljena 50 metara prije kraja slijepog dijela te ulice u kojem nema kuća.

Ova  ulica je omiljena ruta za pješačenje i vožnju bicikla većini mještana koji žive u blizini.

Kako nezvanično saznajemo, rampu je postavio neko od mještana jer se često dešavalo da neko doveze smeće do kraja te ulice u dijelu u kojem nema kuća i izbaci ga, tako da je rampa najvjerovatnije postavljena da se spriječi bacanje otpada na tom mjestu.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove rekli su da je vanrednim inspekcijskim nadzorom konstatovano da je metalna rampa postavljena preko asfaltnog kolovoza koja onemogućava dalju upotrebu puta za vozila 50 metara prije samog kraja slijepog dijela ulice u kojem nema kuća.

"Provjerom kod nadležnog upravljača puta u Odjeljenju za saobraćaj i puteve utvrđeno je da grad nije postavio rampu. Slijedi utvrđivanje statusa dijela pregrađenog puta provjerom u katastarskom operatu, kao i  utvrđivanje identiteta osobe koja ju je postavila", rekli su u Odjeljenju.

Dejan Š., mještanin koji živi u blizini, rekao je da je ova ulica njegova omiljena ruta za šetanje i vožnju biciklom.

"Ranijih godina sam gotovo svakodnevno prolazio tim putem radi rekreacije. Prvi put ove godine sam išao prije nekoliko dana i nisam mogao da vjerujem da je neko blokirao ulicu i spriječio ljude da tuda prolaze kao što čine svakodnevno", rekao je on i dodao da je za njega suludo da javna ulica postane privatni posjed.

Kazne

Prema Zakonu o javnim putevima, na javnom putu bez saglasnosti upravljača puta zabranjeno je izvođenje radnji i radova kojima bi se mogao oštetiti put, objekti i oprema puta. Naročito je zabranjeno privremeno ili stalno zauzimanje puta i izvođenje radova koji nisu u vezi sa izgradnjom, održavanjem, zaštitom i rekonstrukcijom puteva.

Propisano je da će upravljač puta, investitor, izvođač radova ili drugo pravno lice, ako izvodi radnje i radove na javnom putu bez saglasnosti upravljača puta za prekršaj biti kažnjen sa 2.500 do 7.500 KM.

Odgovorno lice upravljača puta, investitora, izvođača radova i drugog pravnog lica biće kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 1.500 maraka, a kazne za preduzetnike i fizička lica su od 1.000 do 3.000 KM. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije