Banja Luka

Raspisan tender za obnovu Sokolskog doma

Raspisan tender za obnovu Sokolskog doma
Foto: Nezavisne/Arhiva | Raspisan tender za obnovu Sokolskog doma

Na nedavno održanoj sjednici skupštine Grada Banjaluka usvojena je odluka da grad na Vrbasu dobije svoju prvu sportsku gimnaziju.

 

Kako je saopšteno sportska gimnazija biće smještena u prostorijama čuvenog Sokolskog doma, a prve đake trebalo bi da primi već od školske godine 2024./2025. Da se ubrzano radi na ovom projektu svjedoči i činjenica da je samo nekoliko dana nakon održane skupštine u četvrtak 28. marta raspisan i tender za rekonstrukciju i sanaciju objekta Sokoloskog doma i njegove prenamjene u sportsku gimnaziju.

Kako se vidi iz tenderske dokumentacije riječ je o radovima čija je visina procijenjena na nepunih 1,5 mil KM tačnije vrijednost iznosi 1.463.369 KM sa uračunatim PDV-om.

Ponude izvođača moraju važiti 60 dana računajući od isteka roka za podnošenje ponuda, a rok za dostavljanje je 17. april 2024. godine do 12:00 časova.

Kriterij za dodjelu ugovora je najniža cijena.

Budući izvođač radova, između ostalog, treba da izradi projekat objekta i projektnu dokumentaciju koja je potrebna za izvođenje radova na predmetnom objektu (glavni projekat, idejni projekat, izvedbeni projekat i projekat izvedenog stanja); izvrši pribavljanje potrebnih saglasnosti, pribavi potrebnu građevinsku dozvolu za izvođenje radova, i ostalu dokumentaciju, zaključno sa upotrebnom dozvolom u skladu sa važećom zakonskom regulativom i ovlaštenjem datim od strane Naručioca, izradi tehničku dokumentaciju i drugo.

Izvođač se obavezuje da će sve obaveze kompletno izvršiti i predati u roku od šezdeset dana, računajući od dana uvođenja u posao, navedeno je.

Sokolski dom je izgrađen 1937. godine za vrijeme Vrbaske banovine, u seriji značajnih građevinskih poduhvata koji su u Banjaluci ostavili monumentalne zgrade po kojima je i danas prepoznatljiva.

Objekat je rađen po projektu beogradskog arhitekte Branka Jovanovića, a radove je izvodilo građevinsko preduzeće Ljube Jeftića, pod nadzorom poznatog banjalučkog inženjera Stojana Borovnice i projektanta Jovanovića.

Kamen temeljac za banjalučki Sokolski dom postavljen je 20. decembra 1931.godine.

Za osnivanje sportske gimnazije u Banjaluci traži se rješenje godinama unazad, a sad se čini da će ova priča končano dobiti i svoj epilog, prenosi eKapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije