Banja Luka

Rebalans smanjio subvencije

Rebalans smanjio subvencije
Rebalans smanjio subvencije

Odbornici Skupštine grada Banjaluka na današnjoj 26. sjednici usvojili su Nacrt drugog rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji je projektovan na 128.880.000 KM, što je manje za 2,1 odsto nego prvi rebalans.

Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke, kaže da su katastrofalne poplave prouzrokovale smanjenje privrednih aktivnosti, što je dovelo do smanjenja indirektnih poreza i do angažovanja službenika Gradske uprave na nekim drugim aktivnostima, a ne na prikupljanju neporeskih prihoda.

"Budžet je živa kategorija koja mora pratiti prihode i rashode i zato smo predložili rebalans i usaglašavanje prihoda i rashoda u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim aktima. Takođe,svi građani će imati priliku da daju prijedloge i sugestije da poboljšamo predloženi nacrt", kazala je Brkićeva. Stavke koje će biti pogođene rebalansom budžeta su subvencije za poljoprivredne proizvođače,koje će biti manje za 50.000 KM,te za stambeno zbrinjavanje boračke populacije.

Brkićeva je rekla da nema velikih rezova i ističe da bi socijalna davanja trebaloda budu povećana za 1,2 odsto.

"Vodimo računa da one obaveze koje smo preuzeli budu 100 odsto podmirene. Naravno da će se to odraziti na izvršenje na nekim drugim stavkama, koje će biti niže", rekla je Brkićeva.

Ona je navela da se intenzivno radi na budžetu grada za narednu godinu i da se osmišljavaju akcije i mjere kojima će biti pospješena naplata neporeskih prihoda. Branislavka Jovandić, načelnik Odjeljenja za finansije grada Banjaluka,rekla je da su, prema stepenu izvršenja, naniže korigovane stavke subvencija.

"Nije ovakva situacija samo u Banjaluci, veći u ostalim lokalnim zajednicama i širem okruženju", rekla je Jovandićeva.

Jovandićeva je ujedno najavila da će u toku sljedeće nedjelje biti završena radna verzija budžeta grada za 2015.godinu.

Đorđe Umićević, odbornik SDS-a, čiji su članovi bili uzdržani tokom glasanja o Nacrturebalansa budžeta grada, rekao je da ovakav rebalans vodi grad u katastrofu i finansijski kolaps.

"Ono što je karakteristično je da smo ovakav isti budžet imali 2006.godine, što znači da smo vratili osam godina unazad. Mnogi su razlozi za to,ali mislim da je najveći taj što je aktuelna vlast dosta dugo izbjegavala da pogleda stvarnu situaciju,koja je katastrofalna,i da je podbacila na planu proizvodnje, zapošljavanja i svega onog što daje novu vrijednost", rekao je Umićević.

Zoran Talić, odbornik PDP-a,kazao je da je rebalans budžeta opravdan kroz smanjenje,ali ne i kroz rad nadležnih.

"Oni su pokušali da kroz ovaj rebalans budžeta sve prebace na poplave,ali nisu poplave dovele do toga da zadnje dvije godine nije vršena naplata poreza na nepokretnost", istakao je Talić.

Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine, koji na prethodnoj sjednici nije prošao iz "tehničkih razloga",dobio je potrebnu većinu. Do zakldanasnja ovog broja odbornici su usvojili 13 tačaka dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije