Banja Luka

Recesija koči žičaru

Iako već duže vrijeme postoje planovi za izgradnju žičare, osmatračnice, ugostiteljskih objekata i uređenja rekreativnih staza na Banj brdu, ove godine neće početi njihova izgradnja.

Iako je u Strategiji razvoja grada od 2007. do 2015. godine predviđeno da u drugoj polovini 2008. godine počnu radovi na uređenju Banj brda, ništa neće biti urađeno.

Glavni razlozi za obustavu planiranih radova, kaže Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada, jeste recesija, koja je započela još od druge polovine prošle godine.

On je ispričao da su planirana sredstva za izgradnju i sređivanje Banj brda obustavljena zbog opšteg zahtjeva Administrativne službe, kao i Turističke organizacije, te su sredstva usmjerena na važnije projekte.

Naglašava da se rade samo projekti koji su započeti i ugovoreni prije recesije, a iduće godine će biti planirani radovi na Banj brdu kroz izradu programa, putem koncesije ili drugih oblika rješavanja problema izletišta, zavisno od odluka Skupštine grada.

"Vjerovatno će biti kombinacija izrade programa i učestvovanja privatnog i javnog sektora", kazao je Barašin.

Razgledanje panorame s ovog poznatog izletišta pospješila bi bolja turistička ponuda, jer zasad na Banj brdu postoji samo roštiljnica, dvije rampe sa čuvarima i dva izvora pitke vode.

Zoran Sanković, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji, objašnjava da bi bilo apsurdno kao privremeno rješenje stavljati kioske s hranom i sokovima na putu do Banj brda, jer bi kao takvo izletište izgubilo svoj pravi odraz.

Naglašava da se ljudi stalno obraćaju sa svojim prijedlozima i idejama za uređenje izletišta, a često građani dođu da intervenišu ukoliko vide smeće ili neku nepogodu.

Izletište posjećuju kako mladi tako i starije osobe i penzioneri, a poznato je da ima i svakodnevnih izletnika.

U Administrativnoj službi su potvrdili da ove godine neće biti nikakve gradnje i ulaganja za Banj brdo.

Goran Trifković, inženjer elektrotehnike, redovno posjećuje izletište, Naglašava da je to divno mjesto, najbolje na području Banjaluke za šetnju i rekreaciju, samo što nedostaje ponuda kao što je adekvatan ugostiteljski objekat, koji bi nudio različite vrste hrane i pića.

"Lokacija je odlična za bijeg iz grada i relaksaciju od brzog tempa života, može da se postavi pokoja drvena kućica za prodaju suvenira i razglednica, ali po mom mišljenju je dobro i ovako", rekao je Vedran Pjanić, inženjer građevinarstva.

Miljan Kostadinović, inženjer elektrotehnike, ističe značaj Banj brda kao prave turističke destinacije za turiste koji posjećuju grad tokom sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije