Banja Luka

Reorganizacija Kastela sljedeće godine?

Reorganizacija Kastela sljedeće godine?
Foto: Jelena Đurđević | Reorganizacija Kastela sljedeće godine?
Anja Matarugić

​BANJALUKA - Prema strateškom dokumentu "Razvoj kulture 2018-2028", tvrđava Kastel bi, osim kroz rekonstrukciju, trebalo da prođe i kroz reorganizaciju i revitalizaciju.

"Očekujemo da će Kastel, kojim trenutno upravlja Kulturni centar Banski dvor, ući u reorganizaciju. To zahtijeva istraživanje, a biće ponuđeno više opcija na koji način će se vršiti ova reorganizacija", rekla je Dijana Grbić, koordinatorka za kulturu u Gradskoj upravi.

Ističe da nakon sprovedene studije treba vidjeti na koji način će se vršiti reorganizacija.

"Da li će postati muzej grada ili će biti u sklopu grada ili će postati samostalna jedinica ili će se organizovati na neki drugi način - još ostaje da se vidi nakon studije", kazala je Grbićeva.

Dodala je da je ta studija među strateškim dokumentima, te da se nada se da će akcioni plan biti urađen već iduće godine.

Juče je održana promociji projekta "Creative History Balkans Tour" u organizaciji "Exit fondacije" na Kastelu. Ovaj projekat će, pored Kastela, obuhvatiti i Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu, tvrđavu Stari grad u Budvi i tvrđavu Rozefa na Skadru u Albaniji.

Projekat "Creative History Balkans Tour" (CHBT) je dobar vid promocije Kastela, ali i grada, kao i izuzetna prilika da se dopre do novih turista, te da se ova tvrđava umreži s još tri tvrđave iz zemalja regiona i nađe na mapi svjetskih turista.

Glavni cilj ovog projekta je ujedinjenje regiona u očuvanju bogate istorijske i kulturne baštine Balkana.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Drifter

Napokon!!! Kada nam dodju turisti sada mogu samo ući u mali prostor do Kazamata... obavezno treba povezati Kastel kao cjelinu unutra, otvoriti par suvenirnica, napraviti neku priču da ljudi ne budu 7-8 minuta unutra. Parking napraviti da bude za turisticke BUS-eve kao svagdje u Evropi. Ali i napraviti stazu oko cijelog Kastela da mogu turisti prošetati. Crnu kuću renovirati... osvijetliti zidine Kaštela da noću bude reprezentativno...

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije