Banja Luka

Roditelji đaka iz Česme zbog gužvi traže dodatne autobuske termine

Roditelji đaka iz Česme zbog gužvi traže dodatne autobuske termine
Foto: N.N. | Roditelji đaka iz Česme zbog gužvi traže dodatne autobuske termine

BANJALUKA - Roditelji učenika koji iz Česme svakodnevno linijom broj 9 idu u centralnu OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Boriku traže uvođenje dodatnih termina ovog autobusa da bi đaci izbjegli velike gužve u vozilu.

"Djeci je više nego neophodan autobus zbog ove pandemije", složni su roditelji, te navode da 120 učenika iz Česme pohađa OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Boriku.

"Za prvu smjenu je to termin polaska u sedam časova u Česmi, a povratak te prve grupe đaka je u 10.15 iz Borika. Prva smjena za drugu grupu đaka iz Česme ima termin polaska u 9.40, a njihov povratak je u 13.10. Sva djeca od šestog do devetog razreda idu u istu smjenu", kazali su roditelji.

Dodali su da osim djece, koja su sada zbog pandemije podijeljena u dvije grupe, na sljedećih sedam usputnih stanice u isti autobus ulaze i ostali putnici.

"Druga smjena počinje u 13.30, moraju krenuti u 12.40, te pred školom moraju čekati skoro pola sata. To i nije problem kada je vrijeme lijepo, ali zimi kada se ranije smrkava i kada su niske temperature to je već problematično", naveli su roditelji.

Dodali su da se prva grupa đaka iz škole vraća u špici kada se sa posla vraćaju i radnici.

"Druga grupa odlazi u 15.40, ali opet moraju čekati ispred škole početak nastave u 16.30, a iz škole se vraćaju u 19.10. Tu ponekad bude gužva jer se vraćaju srednjoškolci", zaključili su roditelji.

Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", je u razgovoru za "Nezavisne" rekla da je škola razgovarala s Odjeljenjem za saobraćaj i puteve da se u periodu najvećih gužvi umjesto jednog autobusa uvedu dva.

"Iz ovog odjeljenja su izlazili na teren i nisu utvrdili veće gužve, ali to su bili poslijepodnevni termini, a đaci svake sedmice rotiraju smjene -  jedne sedmice su jutarnja, a jedne sedmice poslijepodnevna", navela je Vilendečićeva.

Istakla je da smatra da roditelji treba da preciziraju u kojim su terminima tačno najveće gužve te da se to dostavi Gradskoj upravi.

"Škole su, nažalost, izuzete iz ugovora koje potpisuju grad i prevoznici. Termini autobusa bi trebalo da se rotiraju svakih 15 dana i satnica se mora precizno uskladiti da bi se mogao ispratiti odlazak djece iz Česme u centralnu školu i njihov povratak", kazala je Vilendečićeva.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su za "Nezavisne" rekli da su s početkom školske godine stupili na snagu redovni redovi voženje.

"Početkom školske godine smo dobili dopis od direktorice OŠ 'Vuk Stefanović Karadžić' s terminima početka i završetka nastave, izvršili smo brojanje putnika u autobusu u više navrata, te je utvrđeno da autobus nije pun", zaključili su u ovom odjeljenju.

Odgovor "Bočac toursa", prevoznika čiji autobusi saobraćaju na liniji broj 9 od Česme do centra grada kroz Borik, nismo dobili odgovor do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije