Banja Luka

Roditelji djece iz banjalučkih vrtića u neizvjesnosti do posljednjeg trena

Roditelji djece iz banjalučkih vrtića u neizvjesnosti do posljednjeg trena
Foto: Ilustracija | Roditelji djece iz banjalučkih vrtića u neizvjesnosti do posljednjeg trena

BANJALUKA - Najava štrajka banjalučkih vrtića, koji je trebalo da počne sutra nesporno pogađa roditelje čija djeca ove vrtiće pohađaju, a da su ovi roditelji držani u neizvjesnosti do zadnjeg momenta, potvrđuje i činjenica da bi sastanak na kojem bi trebalo da se prelomi ima li zaista štrajka ili ne, trebalo da bude održan tek večeras u 18 časova.

Naime, ovakva situacija dovodi roditelje u probleme, jer ne znaju gdje da ostave svoju djecu u slučaju potrebe s obzirom na to da svako od njih ide na posao.

Kako je za "Nezavisne novine" kazao jedan od nezadovoljnih roditelja, on smatra da je veoma neozbiljno da se do posljednjeg trenutka ne zna da li će vrtići raditi od četvrtka ili neće.

"Kao čovjek, poštujem svakoga ko na bilo koji način pokušava da se izbori za svoja prava i u ovakvim situacijama ću uvijek davati podršku, ali ako govorim kao roditelj, mislim da je ovo sve veoma neozbiljno", kazao je on.

Kako dodaje, većina roditelja je zaposlena i nerijetko im je potrebno da pronađu nekoga ko će im čuvati dijete, a za šta je često potrebno više vremena.

"Mislim da se ovo moralo riješiti mnogo ranije, a ne da mi do posljednjeg trenutka ne znamo da li će vrtići raditi ili ne", zaključuje on.

Naime, u nadi rješenja ovog problema danas je održan sastanak predstavnika Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i nadležnih grada Banjaluka.

Obje strane saglasile su se da je ovaj sastanak urodio određenim plodom te da je grad iznio konstruktivne prijedloge.

Kako su naveli iz Sindikalne organizacije centra, ove prijedloge i dalje razmatraju, a s tim u vezi je i predsjednica Sindikalne organizacije Snježana Markić Stojaković kazala da odluku o ovome, da li će biti štrajka ili ne, ne može donijeti sama.

"Ja ne želim o ovome da odlučujem sama. Zato sam zakazala sastanak Sindikalne organizacije za srijedu, u 18 časova, gdje ćemo u skladu sa željama i stavovima radnika i roditelja donijeti odluku", kazala je Markić Stojakovićeva.

Kako dodaje, svjesna je da situacija nije idealna te je zamolila sve roditelje za razumijevanje ističući da oni nisu mogli uticati na vrijeme sastanka sa gradom.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja nauke i kulture RS, danas naglasio je da je odluka o štrajku zvanično i dalje na snazi, a dodao je da se ta ista odluka može uvijek izmijeniti.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne novine" ranije pisale, banjalučki vrtići su najavili generalni štrajka 20. oktobra od šest do 14 časova, koji bi trajao do ispunjavanja postavljenih zahtjeva ili postizanjem sporazuma između pregovaračkih strana.

Kako je ranije kazala Markić Stojakovićeva, među radnicima vrtića vlada veliko nezadovoljstvo materijalnim statusom.

"Radnici žele povećanje plate u iznosu od 50 KM, kako je i obećano od avgustovske plate, a što još nije realizovano. Zatim, zaključivanje kolektivnog ugovora za zaposlene u Centru, čime bi se kroz izmjenu koeficijenata plate dodatno povećale", rekla je Markić Stojakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije