Banja Luka

Roditelji protiv čestih promjena učiteljica, traže stalnu zamjenu ili djeca neće u školu

Roditelji protiv čestih promjena učiteljica, traže stalnu zamjenu ili djeca neće u školu
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Roditelji nezadovoljni čestim promjenama učiteljica, traže stalnu zamjenu ili djeca neće u školu

Učenicima četvrtog razreda Osnovne škole "Miloš Crnjanski" se već godinama, kako kažu njihovi roditelji, konstantno mijenjaju učiteljice razredne nastave, a kako najavljuju, spremni su i da djecu prestanu slati u školu ako se njihovi zahtjevi ne usvoje.

Naime, kako je za "Nezavisne" kazao jedan od roditelja, od početka školovanja djece, dakle od prvog razreda, izmijenilo im se šest do sedam zamjenskih učiteljica.

"Neke se zadrže par mjeseci, neke čitavo polugodište, a taman kada se djeca naviknu, dođe nova", kazao je ovaj roditelj.

Prema njihovim riječima, ovo na djecu ostavlja negativne posljedice, ne žele da rade domaće zadatke, a često i bojkotuju odlazak u školu.

"Kap koja je prelila čašu je kada su djeca došla prvi dan školske godine, a zamjena se uopšte nije pojavila", kazali su oni.

Naime, razlog ovih čestih izmjena je odsustvo redovne učiteljice razredne nastave zbog bolovanja, te iako imaju razumijevanja za to, smatraju da bi rješenje problema bila stalna zamjena, jer režim koji je bio prethodnih godina nije dobro uticao na učenike.

Oni su zbog toga poslali zahtjev, kako prema školi, tako i prema Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Djeca ispaštaju u svakom smislu, tu su nedostatak znanja za njihov uzrast i često navikavanje na drugačiji način rada. Kod djece se javljaju nezadovoljstvo, odbojnost prema školi i školskim obavezama", kazali su roditelju u zahtjevu.

S tim u vezi su i najavili da ako njihov zahtjev ne bude razmatram kroz 10 do 15 dana, odnosno ako ne vide pomak ka rješenju ovog problema, spremni su da svoju djecu ne šalju u školske klupe.

Sa druge strane, kako je kazao Nikola Radulović, direktor OŠ "Miloš Crnjanski", ovdje se radi o poštovanju slova zakona, konkretno pravima radnika, te naglašava da su školi ruke vezane.

"Zaštita radnika nam je na prvom mjestu", kazao je Radulović te objasnio da njihova redovna učiteljica razredne nastave ima određene zdravstvene probleme, te kada otvori bolovanje oni su dužni da traže zamjenu, a ta zamjena ne može uvijek biti ista.

"Zakon je takav da kada radnik otvori bolovanje, mi nakon određenog roka moramo da raspisujemo konkurs za prijem drugog radnika u svojstvu njegove zamjene", kazao je on.

Kako dalje ističe, redovna učiteljica razredne nastave najčešće otvari bolovanje na neodređeno vrijeme te je neizvjesno kada će se vratiti na posao.

Priroda situacije je takva da kada se redovna učiteljica vrati na posao, što može biti nakon 20 ili mjesec dana bolovanje, učiteljica koja ju je mijenjala odlazi, a problem stalnih izmjena nastaje jer kada redovna učitelja opet otvori bolovanje, prethodna zamjena je najčešće našla neki drugi posao ili se jednostavno ne prijavi za konkurs, tako da na njeno mjesto dođe druga, odnosno nova.

Prema njegovim riječima, razumije svakog roditelja koji želi najbolje za svoje dijete, a kako kaže, nada se da će na roditeljskom sastanku roditeljima ovo moći i objasniti.

"Ne radimo ništa na ličnoj osnovi, jednostavno moramo da poštujemo zakon i proceduralna pravila", kazao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije