Banja Luka

Roditelji ogorčeni na promjene vaspitača u banjalučkom vrtiću "Naša djeca"

Roditelji ogorčeni na promjene vaspitača u banjalučkom vrtiću "Naša djeca"
Foto: Arhiva | Roditelji nezadovoljni čestom promjenom vaspitačica u vrtiću "Naša djeca"

​BANJALUKA - Roditelji djece koja pohađaju vrtić "Naša djeca" u Banjaluci ogorčeni su jer se u jednoj od grupa u tom vrtiću, u posljednje dvije godine često mijenjaju vaspitačice, zbog čega su se, kako kažu, žalili Upravi Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

Roditelji ističu kako je u grupi, u kojoj su njihova djeca, do sada promijenjeno više od šest teta - vaspitačica, što smatraju nedospustivim.

"Ranije smo se žalili Upravi Centra zbog takve prakse, ali ništa nije preduzeto da se stalne promjene teta zaustave. Danas nas je dočekala vijest da je teta, koja je došla prije par mjeseci i na koju su se djeca taman navikla, premještena i da je došla nova. Više ne znamo ni koja je po redu. Djeca su izgubila kontinuitet u obrazovanju. Na roditeljskom sastanku nedavno nam je rečeno da je to problematična grupa s aspekta discipline i autoriteta, a što je razlog upravo često mijenjanje vaspitačica“, istakli su roditelji.

To je, smatraju, naročito problematično jer je to grupa djece koja iduće godine izlaze iz vrtića i trebali bi da se adekvatno pripreme za polazak u školu.

Zbog promjene teta, danas se nekoliko majki uputilo u Upravu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje gdje ih je primila zamjenica direktorice Mirjana Krčmar, a koja im je, kako kažu, rekla da je upoznata s problemima, ali da roditelji "ne mogu da određuju ko će gdje od vaspitača da radi".

"Zanemaruju se prava djece, oni su svjesni da nije dobro da se vaspitačice mijenjaju često, ali ništa ne rade da to spriječe. To je jedina grupa koja nema nosioca, odnosno vođe grupe već duže vrijeme što smatramo da je mimo svih pravila i procedura. Obratićemo se inspekciji i nadležnom ministartsvu da tražimo zaštitu prava djece", saglasni su roditelji.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, objasnila je za "Nezavisne" da u ovoj predškolskoj ustanovi trenutno rade dvije vaspitačice, od kojih je jedna majka djeteta sa poteškoćama u razvoju, a druga je samostalno tražila prelazak u drugi vrtić.

"Vaspitačici koja je samostalno tražila prelazak to je i omogućeno, dok je druga koleginica, kao majka djeteta s poteškoćama u razvoju, s početkom pandemije bila prinuđena da nekad izostane, što ja kao žena i roditelj u potpunosti razumijem", kazala je Kurtinovićeva.

Istakla je da je majka djeteta s poteškoćama u razvoju stalni vaspitač, te da se u slučaju njenog izostanka mora poslati zamjena.

"Kad ona ode na bolovanje, na koje ima pravo po zakonu, mi pošaljemo adekvatnog vaspitača da je zamijeni", kazala je Kurtinovićeva.

Istakla je da razumije nezadovoljstvo roditelja ovom situacijom te je dodala da će tražiti saglasnost gradonačelnika za raspisivanje konkursa za popunu radnog mjesta koleginice koja je tražila premještanje.

Milada Šukalo, savjetnik gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti, kratko je kazala da je resorno odjeljenje poslalo dopis Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te da očekuju odgovor.

"Imali smo nekoliko urgencija i pitanja u prethodnih mjesec dana od strane roditelja i očekujemo da će Centar naći rješenje da se ova situacija riješi", navela je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije