Banja Luka

Roditelji pokrenuli akciju za promjenu stolarije na vrtiću "Lana"

Roditelji pokrenuli akciju za promjenu stolarije na vrtiću "Lana"
Foto: N.N. | Roditelji pokrenuli akciju za promjenu stolarije na vrtiću "Lana"

BANJALUKA - Dotrajala stara stolarija na prozorima i vratima vrtića "Lana" u Rosuljama već godinama dočekuje mališane koji vrijeme u vrtiću, kako njihovi roditelji kažu, i zimi i ljeti provode u neprihvatljivim uslovima.

Roditelji podstaknuti lošim uslovima u kojima im djeca svakodnevno borave pokrenuli su akciju prikupljanja donacija za promjenu stolarije na ovom vrtiću, i kažu da je odziv za pomoć veoma slab.

Jovana Abutović, majka troje djece koji pohađaju ovaj vrtić, kaže da je na ideju da pokrene ovu akciju došla jer su njena djeca prilikom boravka u vrtiću zimi često prehlađena.

"Zimi je problem jer prozori i vrata, koji su postavljeni kada je zgrada izgrađena, ne dihtuju kako treba, pa su djeca na propuhu i često se žale na hladnoću. S druge strane, ljeti sva djeca, njih oko 50, borave u jednoj prostoriji jer je u drugim prostorijama na sunčanoj strani previše vruće, s obzirom na to da roletne na prozorima ne rade", rekla je Abutovićeva.

Dodaje da djeca u takvim uslovima ne mogu normalno da funkcionišu, te da je jednom veliki prozor spao, srećom niko nije bio povrijeđen.

"Obratili smo se Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, ali su u pitanju velika sredstva koja oni nisu u mogućnosti da obezbijede, ali su nam dali punu podršku i savjetovali da se obratimo donatorima iz našeg grada", priča Abutovićeva.

Ističe da su od kompanija koje se bave stolarijom dobili predračun da će ih promjena prozora i vrata koštati preko 20.000 KM.

"Minimalna ponuda koju smo dobili je 27.500 KM, a najviša 37.500 KM. Odziv kompanija koje bi mogle biti potencijalni donatori je bio prilično slab. Obratili smo se mejlovima u preko 40 firmi, a već imamo oko 70 odsto odbijenica", kazala je Abutovićeva.

Dodaje da su svjesni da u gradu postoje vrtići koji su u gorem stanju i da je njihova sanacija važnija, te da su se baš zato odlučili sami postarati za sredstva, ali da je odziv, nažalost, jako slab.

"Obratili smo se i gradu, kao i Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS i sada čekamo njihove odgovore", rekla je Abutovićeva.

U Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje rekli su da podržavaju akciju roditelja iz vrtića "Lana".

"Prema Zakonu o predškolskom obrazovanju, član 93, predškolske ustanove se mogu finansirati putem donacija i učešća roditelja. Centar nije inicijator ovih aktivnosti, već roditelji", rekli su u ovom centru.

U Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS su rekli da će razmotriti zahtjev roditelja kada ga prime, te da sigurno njihova pomoć neće izostati.

U Gradskoj upravi su rekli da grad već radi projekte sanacije i obnove vrtića na prostoru grada, te da će ovaj zahtjev razmotriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije