Banja Luka

Pratite nas na Google news

SC "Nikola Tesla": Vrtić za djecu studenata naredne godine

SC "Nikola Tesla": Vrtić za djecu studenata naredne godine
Foto: Velibor Tripić | SC "Nikola Tesla": Vrtić za djecu studenata naredne godine
Goran Lajić

BANJALUKA - Po uzoru na pojedine evropske studentske centre i domove, u sklopu sanacije trećeg paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci planira se pravljenje mini-vrtića, kako bi se studentima koji borave u domu, a koji su bračni parovi ili imaju djecu, omogućilo da tokom predavanja mališane ostave tu.

Potvrdio je to Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla", koji kaže da se često priča o podsticanju povećanja populacije kada je u pitanju generalno RS.

"Mi po uzoru na neke evropske studentske centre imamo u planu da napravimo jedan mini-vrtić za sve studente koji su bračni parovi i žele da šire svoju porodičnu zajednicu, a to ne mogu iz razloga što im nema ko čuvati djecu dok su na predavanjima ili u čitaonicama", rekao je Topić za "Nezavisne".

Topić je pojasnio da bi u takvom vrtiću boravila djeca studenata koji borave u domu te da takva praksa već postoji u Evropi.

"Naša ideja je da djeca, zajedno sa studentima koji su roditelji, borave u posebnom dijelu. Međutim, ideja je u začeću pa ćemo vidjeti, provjerićemo u međuvremenu zakonske mogućnosti i sa nadležnima ići u izmjene ako je potrebno", kaže Topić.

Topić je rekao da će sljedeće sedmice biti raspisan javni poziv za idejno rješenje ovog paviljona. On kaže da se sanacijom trećeg paviljona i uspostavljanjem vrtića u sklopu Studentskog centra radi na podizanju studentskog standarda.

"Mi ovo planiramo tempirati tako da po završetku školske godine, početkom jula bude gotova sva dokumentacija i da izvođači radova nakon tendera uđu u radove i završe sve do početka nove akademske godine, kako bi vrtić bio spreman za sljedeću akademsku godinu", rekao je Topić.

Kada je u pitanju cijena ovog vrtića za djecu studenata, Topić kaže da je još rano govoriti o tome, ali da ona ne bi bila viša od one u državnim vrtićima u Banjaluci.

Topić je rekao da bi u vrtiću trebalo da rade profesionalne osobe koje su školovane za čuvanje djece te da bi to trebalo da bude vaspitno-obrazovana ustanova.

"Ne radi se o klasičnoj igraonici, već bi tu djeci trebalo obezbijediti obroke i druge zanimacije, te da tu mogu i spavati, kao i u svim ostalim vrtićima. To bi bila dodatna prilika i za nezaposlene vaspitače", kaže Topić.

Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata SC "Nikola Tesla" Banjaluka, kaže da tek treba da bude raspisan tender za izradu projekta sanacije trećeg paviljona, tako da još ništa nije dogovoreno u detalje. On kaže da bi postojanje vrtića bilo odlično, ali u narednom periodu će se vidjeti da li će to biti moguće i realizovati.

"Bili smo u studentskim domovima u Ljubljani, Beču i Novom Sadu i tamo smo vidjeli da tako nešto postoji u tim domovima", rekao je Karlica.

On kaže da je priče o vrtiću bilo i tokom sanacije prvog paviljona, međutim da ona nije ostvarena.

"Sada, prema statistikama, nema mnogo studenata u domu koji imaju djecu, ali nadamo se da ćemo time pokrenuti želju studentima da već mladi osnuju porodice i dobiju djecu", rekao je Karlica.

Stefan Filip Kremenović, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Banjaluka, kaže da podržava sve vidove i mjere koje će poboljšati populacionu politiku u RS.

Studenti s invaliditetom oslobođeni plaćanja

Cijene smještaja i ishrane studenata u Studentskom centru "Nikola Tesla" za akademsku 2019/2020. godinu ostale su nepromijenjene. Ove akademske godine ovaj studentski centar oslobodio je u potpunosti studente s invaliditetom od plaćanja smještaja i ishrane tokom boravka u ustanovi. Plaćanja smještaja oslobođeni su studenti iz porodica poginulih boraca i socijalno ugroženi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije