Banja Luka

Sa mazutom otišao i zagađeni vazduh iz Banjaluke

Sa mazutom otišao i zagađeni vazduh iz Banjaluke
Foto: N.N. | Sa mazutom otišao i zagađeni vazduh iz Banjaluke
Dejan Tovilović

BANJALUKA - Grad Banjaluka ove zime je bio jedan od rijetkih u BiH koji nije imao problema s aerozagađenjem jer su građani u proteklih sto dana udisali uglavnom vazduh prve klase, pokazuju podaci dostupni na sajtu Gradske uprave.

Odredbama Zakona o zaštiti vazduha prva kategorija vazduha je čist ili neznatno zagađen vazduh, gdje nisu prekoračene granične vrijednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju.

Prema mjerenjima koja se vrše svakodnevno, vazduh je u samo deset dana tokom cijele zime bio u drugoj kategoriji, ali nijednom nisu prekoračene tolerantne vrijednosti nijedne zagađujuće materije.

Mnogi smatraju kako su dobri rezultati ostvareni prije svega zbog činjenice da je grad zamijenio energent kojim se zagrijava sistem daljinskog grijanja.

Prema raspoloživim podacima, Banjaluka je od grada koji je bio potpuno ovisan o fosilnim gorivima, odnosno mazutu, za šest grijnih sezona došla do toga da ga gotovo uopšte ne koristi.

Ove sezone je planirano da u ukupnoj proizvodnji toplotne energije u sklopu sistema daljinskog grijanja potrošnja mazuta učestvuje s osam odsto, ali ga je potrošeno tek oko jedan odsto, rečeno nam je u preduzeću "Eko-toplane".

Sa druge strane, gradovi poput Sarajeva, Tuzle, Goražda, Kaknja, Banovića ne mogu se pohvaliti takvim rezultatima s obzirom na to da je vazduh tokom zimskih mjeseci bio nezdrav, pa čak i opasan po zdravlje ljudi, a što se nastavilo i u ovim danima.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako sve podatke ipak treba uzeti s rezervom zbog načina na koji se vrši monitoring i nedostatka objektivnih parametara.

"Bez obzira na to, zamjena energenta i prelazak sa mazuta na drvnu sječku Banjaluci su sigurno donijeli bolji kvalitet vazduha", kazao je Vedad Suljić, direktor Regionalnog centra za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC).

Prema njegovim riječima, za povećanje kvaliteta vazduha ne postoje kratkoročne mjere, već treba razmišljati dugoročno.

"Za korjenite promjene i bolji kvalitet vazduha, a koji zaslužujemo kroz osnovna ljudska prava, neophodno je da se uradi mnogo više. Jedna od mjera je povećanje energetske efikasnosti, a koja će smanjiti upotrebu svih energenata", ocijenio je on.

Podsjećamo, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na globalnom nivou po pitanju aerozagađenja od BiH gora je samo situacija u Sjevernoj Koreji, a svake godine po tom osnovu u zemlji umre oko 3.500 ljudi.

Zagađenje vazduha u BiH proguta 21,5 odsto bruto društvenog proizvoda kroz smanjenu produktivnost ljudi i troškove liječenja bolesti uzrokovanih zagađenim vazduhom.

GRIJNA SEZONA         BIOMASA         MAZUT

2013/2014.                       0%                   100%

2014/2015.                       11%                    89%

2015/2016.                       12%                    78%

2016/2017.                       12%                    78%

2017/2018.                       46%                    54%

2018/2019. (Planirano)     92%                    8%

2018/2019. (Ostvareno)   99%                    1% 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije