Banja Luka

Pratite nas na Google news

Samohrana majka iz Banjaluke 11 godina se bori za alimentaciju

Samohrana majka iz Banjaluke 11 godina se bori za alimentaciju
Foto: N.N. | Samohrana majka iz Banjaluke 11 godina se bori za alimentaciju
N.N.

BANJALUKA - Samohrana majka trinaestogodišnjeg sina Zlata Šećerbegović iz Banjaluke kaže da je izgubila svaku vjeru u pravdu i pravosuđe jer punih 11 godina vodi bitku za alimentaciju.

Ova majka tvrdi da sud godinama svu pažnju poklanja njenom bivšem mužu koji ne plaća alimentaciju, a ne nemoćnom djetetu koje nije u stanju da zaradi novac za život.

"Riječ je o ocu koji svome sinu nikada u životu nije čestitao rođendan, niti poklonio paketić za Novu godinu. Vjerovala sam u naše pravosuđe i poslovicu da je pravda spora ali dostižna, ali nakon 11 godina ne znam u šta da vjerujem", priča Šećerbegovićeva.

Ističe da njena bitka za alimentaciju traje od februara 2007. godine, te tvrdi da joj bivši suprug duguje 12.000 evra za alimentaciju koju nije plaćao godinama.

"Sina sam dobila u vezi sa njegovim ocem, a brak je razveden presudom suda 2009. godine. Moj bivši suprug je obavezan da od februara 2007. godine za svoje dijete izdvaja 200 evra mjesečno. Prve tri godine nije plaćao ništa, a pod pritiskom Centra za socijalni rad počeo je uplaćivati povremeno 150 evra i dobrovoljno nam je ukupno uplatio 6.000 evra", kaže ova majka, te dodaje da je otac primao dječiji doplatak u Njemačkoj na ime djeteta u visini od 150 evra.

Zbog izbjegavanja plaćanja alimentacije ona je 2009. godine Okružnom tužilaštvu u Banjaluci podnijela krivičnu prijavu protiv oca njenog djeteta.

"Prijava je kod tužioca Branka Bjelajca stajala pet godina u ladici, iako je uredno primao podneske da predmet uzme u rad. Podležući lažima okrivljenog, odbacio je prijavu kao neosnovanu zbog čega sam podnijela žalbu da bi Okružni sud poništio odluku tužioca i predmet vratio na novi postupak", dodala je Zlata.

Priča da je nakon toga, 2015. godine Okružno tužilaštvo podiglo optužnicu kojom se otac njenog djeteta tereti za krivično djelo izbjegavanja izdržavanja.

"Ni u toj optužnici tužilac Bjelajac nije iznio prave dokaze, niti je prihvatio moje dokaze iz kojih se vidjelo da je optuženi u momentu podnošenja optužnice dužan za alimentaciju oko 15.000 evra. Predložio je kaznu za neplaćanje alimentacije za period od januara 2010. do marta 2015. godine jer je navodno samo u tom periodu izbjegavao izdržavanje djeteta, iako je sud presudio da je bio obavezan alimentaciju plaćati od 2007. godine", navodi Šećerbegovićeva.

Ističe da je prvostepeni sud proglasio optuženog krivim, te ga obavezao da isplati 5.700 evra za navedeni period, ali je Okružni sud predmet vratio na ponovni postupak.

"Sramno, ponižavajuće i žalosno je to da se ja kao majka vučem 11 godina po sudu da bi isti taj sud izvršio presudu koju je donio u martu 2009. godine. Shvatila sam da tužilaštvo ne vodi računa o interesima maloljetnog djeteta, jer se na ozbiljan način ne uključuje i odbija da utvrdi stvaran dug i nemar optuženog", rekla je ova majka i dodala da o svim tvrdnjama koje iznosi ima dokumentaciju koju može pokazati tužilaštvu i policiji.

U kratkom telefonskom razgovoru tužilac Branko Bjelajac je rekao da ne želi komentarisati ovaj slučaj i da postoji sudska presuda.

"Ona je podnijela opoziv te sudske odluke i na tom ročištu neću biti ja, već drugi tužilac, ali to su njeni privatni problemi koje ne može rješavati niko drugi osim nje", rekao je Bjelajac.

Njemačka

Šećerbegovićeva ističe da njen bivši muž nije uplaćivao alimentaciju jer nije želio, a ne zato što nije imao novca. Navodi da on godinama radi u Njemačkoj i ima nekoliko puta veća primanja od nje, koja je zakonska zastupnica djeteta.

"Mimo našeg suda obratila sam se njemačkom državnom organu i na osnovu pravosnažne presude banjalučkog suda ostvarila dio dugovanja za alimentaciju od 8.550 evra. O ovome sam obavijestila i sud i tužilaštvo u Banjaluci koji su nastavili postupati po optužnici kojom sam tražila da optuženog obavežu da plati dug od 12.000 evra za šest godina koliko nije plaćao i koji se ne može pokriti prinudnom uplatom preko njemačkih organa", rekla je ona.

(NN, Glas Srpske)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije