Banja Luka

Stanivuković: Usvajanje budžeta ili blokada grada

Stanivuković: Usvajanje budžeta ili blokada grada
Foto: N.N. | Sastanak o budžetu Banjaluke: "Privremeno finansiranje počelo po sili zakona"

BANJALUKA - Neophodno je usvojiti budžet na sjednici Skupštine grada u utorak jer će, u suprotnom, doći do blokade gradskih finansija i mogućnosti bilo kakvih isplata, apelovao je gradonačelnik Draško Stanivuković danas na sastanku s odbornicima u Skupštini grada i poslanicima Narodne skupštine RS.

Na sastanku su, kako je rekao, zaključili da se o Prijedlogu budžeta glasa odmah nakon okončanja rasprave.

"Odbornici i poslanici su upoznati o tome šta znači neusvajanje budžeta. Ako budžet ne bude usvojen, to bi bio potpuni zastoj grada od 1. aprila", naglasio je Stanivuković.

Upozorio je da ako se ne usvoji budžet do kraja mjeseca - prestaju sva plaćanja, odnosno isplate, sa 31. martom jer nema zakonskog osnova da se nastavi privremeno finansiranje, istakavši da je svaki dan bez budžeta šteta za grad.

Stanivuković je rekao da Banjaluka trenutno nema odluku o privremenom finansiranju, već da je privremeno finansiranje grada počelo po sili zakona i važi do 31. marta, te da ako bude vršio isplate iz budžeta može krivično odgovarati.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da će sjednica biti održana u utorak.

"Ono što je važno je da građani znaju da će sjednica biti održana 30. marta, osim ako ne dođe do neke nepredviđene situacije", kaže Ilić. 

Momčilo Antonić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, kaže da su se sastali na inicijativu gradonačelnika o donošenju budžeta, ali da gradonačelnik vrši pritisak da se usvoji budžet koji on predlaže.

"U ovu situaciju smo došli jer nema odluke o privremenom finansiranju, koju je trebalo da donese gradonačelnik. Da je ona donesena prije tri mjeseca, kada je i trebalo, sada ne bismo pričali o tome da će grad biti blokiran", kaže Antonić.

Drago Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a, navodi da ne vidi smisao ovog sastanka.  

"Očekivali smo da ćemo sa gradonačelnikom razgovarati o stavkama budžeta. Na nas se vrši pritisak i svaljuje krivica za neusvajanje budžeta", rekao je Topić.

Milan Radović, poslanik SDS-a u parlamentu RS, kaže da je riječ o dva različita koncepta vladajuće većine da se usvoji privremeno finansiranje budžeta i da se nastavi sa rashodovnom i prihodovnom stranom, kako je to bilo u prošloj godini.

"Gradonačelnik je predložio svoj budžet, koji ima mnogo dobrih stvari, ali je to pitanje većine u gradskoj skupštini. Nije dobro da nemamo nijedno rješenje. Ovdje nema pritiska na odbornike, svako će glasati po svom mišljenju", kazao je Radović.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NS RS, uvjeren je da će u utorak biti održana sjednica Skupštine grada i usvojen budžet za ovu godinu.

Sjednica Skupštine grada, na kojoj je bila odluka o usvajanju budžeta grada, bila je prethodno zakazana za 25. i 26. marta, ali je odgođena za utorak zbog epidemiološke situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije