Banja Luka

Pratite nas na Google news

Savremenim tehnologijama do boljih usluga građanima

Savremenim tehnologijama do boljih usluga građanima
Foto: N.N. | Savremenim tehnologijama do boljih usluga građanima
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Razvoj koncepta "pametnog" grada, koji je jedan od strateških ciljeva grada, omogućiće bolje i efikasnije pružanje usluga građanima uz moderan pristup i primjenu savremenih tehnologija, rečeno je na prezentaciji softverskih i hardverskih rješenja za razvoj ovog koncepta, koju je pripremila kompanija "Lanaco".

"Za razvoj ovog koncepta mogućnosti su neograničene, a ovo se odnosi na nekoliko usluga koje bi bile raspoložive građanima kao što su modernizacija u oblasti saobraćaja, parkiranja, mjerenja nivoa buke, zagađenosti vazduha", rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Dodao je da su u pripremi javni pozivi za modernije usluge za građane u saobraćaju, kod korištenja i indikacije parkiranja, te zauzetosti i načina naplate, takođe primjenom savremenih tehnologija.

"Prije nekoliko dana je predstavljena nova usluga preko Viber aplikacije 'ChatBot', a od 1. januara Banjaluka će biti prvi grad u BiH i među prvima u regiji, koji će uvesti elektronsko izdavanje građevinske dozvole", istakao je Radojičić.

Dragan Ninić, menadžer za razvoj poslovanja u kompaniji "Lanaco", kazao je da su kroz ovu platformu prezentovana konkretna rješenja za određene izazove sa kojima se građani susreću, kao i turisti koji posjećuju grad.

"Banjaluka je prvi grad u BiH koji ima razvijenu infrastrukturu na ovom nivou koja omogućava da se realizuju sva rješenja u okviru koncepta 'pametnih' gradova. Banjaluka ima komunikacionu mrežu koja se sastoji od šest Gateway mreža, dok Ljubljana ima samo jedan, što pokazuje da smo napravili značajne pomake", pojasnio je Ninić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije