Banja Luka

Sedam decenija u službi slijepih

Sedam decenija u službi slijepih
Foto: N.N. | Sedam decenija u službi slijepih

Gradska organizacija slijepih je servis, spona između slijepih i slabovidih građana i institucija. Mi smo tu da čujemo njihove probleme i da im na sve načine pokušamo pomoći.

Rekao je ovo Miroslav Mandić, predsjednik Gradske organizacije slijepih, povodom današnjeg obilježavanja 70 godina postojanja ove organizacije, jedne od najstarijih u gradu.

Istakao je da je ova organizacija nastala davne 1949. godine kao Savez slijepih Bosne i Hercegovine - Banjaluka, te da se vremenom transformisala u ovo što je danas.

"Smatramo da je ona veoma bitan faktor kada je u pitanju Vladin sektor u gradu. Da nema ove organizacije, slijepe i slabovide osobe bi same tumarale po institucijama od vrata do vrata", rekao je Mandić.

Dodaje da je u posljednjih 20 godina Gradska organizacija slijepih modernizovala svoj način rada.

"U posljednjih nekoliko godina smo radili dosta na apliciranju projekata. Zahvaljujući nekim od tih projekata ova organizacija je uspjela da renovira svoje prostorije, nabavi informatičku opremu i kombi vozilo", kazao je Mandić.

Dodao je da povodom obilježavanja jubileja danas planiraju održati Svečanu skupštinu u Maloj vijećnici Banskog dvora.

"Poslije toga imaćemo Svečanu akademiju na kojoj će biti kulturno-umjetnička manifestacija, koju će izvesti studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci", kazao je Mandić.

Ističe da će među gostima, osim predstavnika institucija i gradonačelnika Igora Radojičića, koji podržava obilježavanje ovog jubileja, biti i gradske organizacije slijepih iz drugih gradova u RS, kao i iz Beograda, Novog Sada i Kopra.

Radomir Radanović, sekretar Gradske organizacije slijepih, rekao je da su povodom sedam decenija rada i razvoja Organizacije izdali i monografiju pod nazivom "70 godina slijepi imaju svoju organizaciju".

"U monografiji, koja je izdata u oko 100 primjeraka, najviše smo se bazirali na posljednjih 20 godina rada naše organizacije", rekao je Radanović.

Istakao je da su izdali i audio-primjerak monografije za sva slijepa i slabovida lica.

"Pored istorijskog pregleda ove organizacije, u monografiju smo uvrstili i sve ono što smo postigli, kao i jedan šaljivi dio o anegdotama, koje na humorističan način prikazuju u kakvim se sve situacijama slijepe osobe mogu naći", s osmijehom je kazao Radanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije