Banja Luka

Pratite nas na Google news

Sedam decenija u službi slijepih

Sedam decenija u službi slijepih
Foto: N.N. | Sedam decenija u službi slijepih
Anja Matarugić

Gradska organizacija slijepih je servis, spona između slijepih i slabovidih građana i institucija. Mi smo tu da čujemo njihove probleme i da im na sve načine pokušamo pomoći.

Rekao je ovo Miroslav Mandić, predsjednik Gradske organizacije slijepih, povodom današnjeg obilježavanja 70 godina postojanja ove organizacije, jedne od najstarijih u gradu.

Istakao je da je ova organizacija nastala davne 1949. godine kao Savez slijepih Bosne i Hercegovine - Banjaluka, te da se vremenom transformisala u ovo što je danas.

"Smatramo da je ona veoma bitan faktor kada je u pitanju Vladin sektor u gradu. Da nema ove organizacije, slijepe i slabovide osobe bi same tumarale po institucijama od vrata do vrata", rekao je Mandić.

Dodaje da je u posljednjih 20 godina Gradska organizacija slijepih modernizovala svoj način rada.

"U posljednjih nekoliko godina smo radili dosta na apliciranju projekata. Zahvaljujući nekim od tih projekata ova organizacija je uspjela da renovira svoje prostorije, nabavi informatičku opremu i kombi vozilo", kazao je Mandić.

Dodao je da povodom obilježavanja jubileja danas planiraju održati Svečanu skupštinu u Maloj vijećnici Banskog dvora.

"Poslije toga imaćemo Svečanu akademiju na kojoj će biti kulturno-umjetnička manifestacija, koju će izvesti studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci", kazao je Mandić.

Ističe da će među gostima, osim predstavnika institucija i gradonačelnika Igora Radojičića, koji podržava obilježavanje ovog jubileja, biti i gradske organizacije slijepih iz drugih gradova u RS, kao i iz Beograda, Novog Sada i Kopra.

Radomir Radanović, sekretar Gradske organizacije slijepih, rekao je da su povodom sedam decenija rada i razvoja Organizacije izdali i monografiju pod nazivom "70 godina slijepi imaju svoju organizaciju".

"U monografiji, koja je izdata u oko 100 primjeraka, najviše smo se bazirali na posljednjih 20 godina rada naše organizacije", rekao je Radanović.

Istakao je da su izdali i audio-primjerak monografije za sva slijepa i slabovida lica.

"Pored istorijskog pregleda ove organizacije, u monografiju smo uvrstili i sve ono što smo postigli, kao i jedan šaljivi dio o anegdotama, koje na humorističan način prikazuju u kakvim se sve situacijama slijepe osobe mogu naći", s osmijehom je kazao Radanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije