Banja Luka

Sedmočlana porodica sanja da se useli u vlastiti dom

Sedmočlana porodica sanja da se useli u vlastiti dom
Foto: Dražan Pozderović | Sedmočlana porodica sanja da se useli u vlastiti dom

BANJALUKA - Porodica Vujasin koja živi u Banjaluci, njih sedmoro, majka, otac i petoro djece, živi od dječjeg dodatka i tuđe njege i tako jedva sastavlja kraj s krajem.

Dragana i Zoran Vujasin i njihova djeca žive kao podstanari u naselju Rosulje, u Banjaluci, od jula prošle godine.   

Iako im je humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" pomogla da sagrade kuća u Bistrici, pored Omarske, u nju se još nisu uselili, jer je potrebno ugraditi stolariju i opremiti kuću.     

Majka Dragana (44), koja je dva puta operisala tumor na mozgu, oboljela je i od dijabetesa, a takođe ima problem sa vidom.

"Mi smo ovdje od jula prošle godine. Ja sam rodom iz Gradiške, a muž iz Bistrice, pored Omarske. U Bistrici su nam napravili kuću, ali je potrebno još minimalno 10.000 KM kako bismo opremili bar prizemlje i mogli se useliti. Želja mi je da dočekam da imamo svoj krov nad glavom", kaže Dragana za "Nezavisne".    

Kako kaže, muž povremeno radi na građevini, ali je sada bez posla.

"Muž je izgubio posao, a sada je otišao u Budžak kopati neku zemlju na dnevnicu, i to za 30 KM. Ipak, borimo se kako znamo i umijemo", govori Dragana.

Njihovih petoro djece, Suzana (16), koja je dijete sa poteškoćama u razvoju, Srđan (15), Nemanja (13), Zorana (12) i Marijana (11) idu u školu i dobri su đaci.

"Imamo dobru i vrijednu djecu, koja sve razumiju. Sva djeca idu u školu, a Suzana ide u Centar 'Zaštiti me'. Mjesečno primamo 500 KM dječjeg dodatka i još nešto tuđe njege, ali je s tim teško preživjeti, jer su troškovi veliki. Znate koliko je potrebno hrane, higijenskih potrepština, odjeće, obuće...", kaže Dragana.    

Ipak, kako kaže, pred Božić su im komšije pomogle, na čemu im je zahvalna. Ističe da nikad nije imala takve komšije.

Ona je apelovala na sve dobre ljude i firme koji mogu da im pomognu da urede kuću i ko može da donira sredstva za lijekove, jer je to ono što im je najpotrebnije.

"Samo lijekove, bez kojih ne mogu živjeti, plaćam 100 KM mjesečno, a sad ih nisam mogla ni kupiti. Hitno moram kupiti lijek za hipofizu. On je i poskupio odnedavno, plaćala sam ga dvije marke sa receptom, a sad je 16 KM", žali se Dragana.

I "Nezavisne novine" su željele da obraduju ovu djecu za praznike te su im uručile paketiće.    

Njima, prema Draganinim riječima, pokloni mnogo znače, jer ih, kako kaže, rijetko dobijaju.

Svi koji žele pomoći porodici Vujasin mogu to uraditi putem računa Addiko banke 5520301640585783, a takođe mogu pozvati Draganu Vujasin na broj 066/877-511.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije