Banja Luka

Pratite nas na Google news

Selak: Sedmi februar najtužniji dan u istoriji grada

Selak: Sedmi februar najtužniji dan u istoriji grada
Foto: N.N. | Selak: Sedmi februar najtužniji dan u istoriji grada
N.N.

BANJALUKA - Povodom obilježavanja 77. godina od ustaškog pokolja u Drakuliću, Šargovcu i Motikama, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak, izjavio je da je 7. Februar najtužniji dan u banjalučkoj istoriji, te da Banjaluka i Republika Srpska imaju veliku obavezu da čuvaju sjećanje na stradale.

"Banjaluka u svojoj dugoj istoriji nema tužniji dan od 7. Februara, ni težu godinu od 1942. godine. Bilo je uvijek nesreća, prirodnih katastrofa, raznih okupatora i ratova, ali nema ničeg što može da se poredi sa pokoljem koji je izvršen nad našim narodom u Banjaluci te 1942. Godine. 2300 civila, među kojima 551 dijete, pobijeni su na kućnim pragovima, u školskim klupama i na radnim mjestima, bez ispaljenog metka i za svega nekoliko sati. 7. Februar je najtužniji dan ne smo zbog tolikog stradanja, nego i zbog činjenice da se nije našao ni jedan komšija da upozori ljude šta im se sprema. Nije se našao ni jedan narodni heroj da odbrani svoj narod ili da ih povede u zbjeg.   7. februar je posebno tužan dan jer je ovaj strašni zločin decenijama ignorisan i guran u zaborav",  kaže Selak.

Od završetka 2. svjetskog rata, pa do stvaranja Republike Srpske, nije bilo pokušaja da se prikupi istorijska građa, da se dostojno obilježe mjesta stradanja ni da se uopšte priča o ovom zločinu. Selak ističe da narod Republike Srpske danas nije u opasnosti od istrebljenja, ali jeste u velikoj opasnosti od zaborava, koji je decenijama nametan uglavnom silom.

" Trebalo je da prođe 50 godina pa da srpski narod kroz borbu i stradanje stvori Republiku Srpsku, u kojoj možemo da odamo počast nevinim žrtvama. Zato naša dužnost nije samo da čuvamo sjećanje, nego i da nastavimo da gradimo Republiku Srpsku koja je garant da se 7. Februar nikada više neće ponoviti. Dužnost nam je da čitavom svijetu pokažemo šta se desilo u Šargovačkoj školi, Rakovačkom rudniku, Motikama i Drakuliću i da jasno poručimo da nikada nećemo dozvoliti da nam ubijaju djecu. Danas imamo obavezu da se borimo protiv zaborava koji je silom nametan 50 godina. Da izgradimo spomen područje, da angažujemo institucije i da se ovaj zločin dokumentuje. Da se objedine sve dostupne činjenice i podaci, sve izjave svjedoka, potomaka i preživjelih. Da ne dozvolimo da se ispuni cilj onih koji su htjeli da nas istrijebe, ali ni onih koji su nas tjerali da to sve zaboravimo",  poručio je Selak. 

Obilježavanje stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac počelo je danas u 9 časova arhijerejskom liturgijom u crkvi Svetog Velikomučenika Georgija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije