Banja Luka

Selak: Sedmi februar najtužniji dan u istoriji grada

Selak: Sedmi februar najtužniji dan u istoriji grada
Foto: N.N. | Selak: Sedmi februar najtužniji dan u istoriji grada

BANJALUKA - Povodom obilježavanja 77. godina od ustaškog pokolja u Drakuliću, Šargovcu i Motikama, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak, izjavio je da je 7. Februar najtužniji dan u banjalučkoj istoriji, te da Banjaluka i Republika Srpska imaju veliku obavezu da čuvaju sjećanje na stradale.

"Banjaluka u svojoj dugoj istoriji nema tužniji dan od 7. Februara, ni težu godinu od 1942. godine. Bilo je uvijek nesreća, prirodnih katastrofa, raznih okupatora i ratova, ali nema ničeg što može da se poredi sa pokoljem koji je izvršen nad našim narodom u Banjaluci te 1942. Godine. 2300 civila, među kojima 551 dijete, pobijeni su na kućnim pragovima, u školskim klupama i na radnim mjestima, bez ispaljenog metka i za svega nekoliko sati. 7. Februar je najtužniji dan ne smo zbog tolikog stradanja, nego i zbog činjenice da se nije našao ni jedan komšija da upozori ljude šta im se sprema. Nije se našao ni jedan narodni heroj da odbrani svoj narod ili da ih povede u zbjeg.   7. februar je posebno tužan dan jer je ovaj strašni zločin decenijama ignorisan i guran u zaborav",  kaže Selak.

Od završetka 2. svjetskog rata, pa do stvaranja Republike Srpske, nije bilo pokušaja da se prikupi istorijska građa, da se dostojno obilježe mjesta stradanja ni da se uopšte priča o ovom zločinu. Selak ističe da narod Republike Srpske danas nije u opasnosti od istrebljenja, ali jeste u velikoj opasnosti od zaborava, koji je decenijama nametan uglavnom silom.

" Trebalo je da prođe 50 godina pa da srpski narod kroz borbu i stradanje stvori Republiku Srpsku, u kojoj možemo da odamo počast nevinim žrtvama. Zato naša dužnost nije samo da čuvamo sjećanje, nego i da nastavimo da gradimo Republiku Srpsku koja je garant da se 7. Februar nikada više neće ponoviti. Dužnost nam je da čitavom svijetu pokažemo šta se desilo u Šargovačkoj školi, Rakovačkom rudniku, Motikama i Drakuliću i da jasno poručimo da nikada nećemo dozvoliti da nam ubijaju djecu. Danas imamo obavezu da se borimo protiv zaborava koji je silom nametan 50 godina. Da izgradimo spomen područje, da angažujemo institucije i da se ovaj zločin dokumentuje. Da se objedine sve dostupne činjenice i podaci, sve izjave svjedoka, potomaka i preživjelih. Da ne dozvolimo da se ispuni cilj onih koji su htjeli da nas istrijebe, ali ni onih koji su nas tjerali da to sve zaboravimo",  poručio je Selak. 

Obilježavanje stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac počelo je danas u 9 časova arhijerejskom liturgijom u crkvi Svetog Velikomučenika Georgija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije