Banja Luka

Šeranić: Stanivukovićeve izjave nepromišljene i neodgovorne

Šeranić: Stanivukovićeve izjave nepromišljene i neodgovorne
Foto: Anadolija/Arhiva | Šeranić: Stanivukovićeve izjave nepromišljene i neodgovorne

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić apelovao je da građane ne uzimaju u obzir nepromišljene i neodgovorne izjave pojedinaca o tome kako šteti kiseonik koji se koristi niz godina u zdravstvenim ustanovama i koji samo čini dobro ljudima.

Šeranić je upitao ko će biti odgovoran kada pacijenti skinu maske i ne žele da se liječe, a ljekari treba da ih uvjere da im je to nužna pomoć.

"Ovakvim smišljenim spinom omalovažena je i bačena pod noge medicinska struka i to zarad čega!? Zarad lične promocije i stavaranja političke hajke što je cilj onakve vrste nastupa i zamjene teza. U najmanju ruku to je neodgovorno da ne znajući uopšte o čemu govorite, vi sasvim slobodno dajete ocjene o kiseoniku koji se koristi za spas ljudskih života", istakao je Šeranić u izjavi za Srnu.

On je naglasio da građani mogu sami da procjene koliko su te tvrdnje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanovukovića zlonamjerne i to ne prema njemu, Vladi Republike Srpske, politici ili stranci, već upravo prema građanima čime pričinjavaju ogromnu štetu samim pacijentima.

"Jedna je stvar dovoditi u pitanje registraciju djelatnosti neke firme, a potpuno druga da na osnovu plasiranja nepotpunih informacija i ubacivanja čistih insinuacija dovedete u zabludu stotine pacijenata, koji se možda u ovom trenutku bore za život, i članova njihovih porodica. Baciti sumnju i paniku i na taj način direktno ugroziti zdravlje pacijenata kao što je juče urađeno u najmanju ruku je neozbiljno i nepromišljeno", istakao je Šeranić.

On je naglasio da su se zdravstveni radnici u bolnicama već suočili sa situacijom da moraju porodicama i pacijentima objašnjavati da ih liječe, a ne da im čine nažao i da svoj posao rade odgovorno i profesionalno bez prestanka, posebno u posljednje skoro dvije godine.

"Nadležne ustanove i institucije su već dale sve informacije i objasnili da se za liječenje pacijenata koristi kiseonik koji ispunjava sve norme. Molim građane da, kada se informišu o liječenju, a terapija kiseonikom jeste liječenje, to čine isključivo slušajući struku i samo struku. Jedino struka može o tome govoriti i to se u javnom zdravstvu ne može dovoditi u pitanje", poručio je ministar zdravlja Srpske.

Kada je riječ o korišćenju kiseonika, naglasio je Šeranić, treba pozvati ljude kojima je taj kiseonik bio neophodan i prijeko potreban, koji im je spasio živote.

"Ti ljudi najbolje znaju koliko im taj kiseonik pomaže u situacijama kada se bore za vazduh, a onaj koji nije vidio čovjeka kako se bori za vazduh onda stvarno ne zna šta priča", zaključio je Šeranić.

Stanivuković je juče izjavio da će protiv odgovornih lica podnijeti krivične prijave zbog, kako je rekao, isporučivanja kiseonika UKC-a "koji nije prošao kontrole i isporučuje ga firma koja ima dozvolu za uvoz samo tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije