Banja Luka

Šest mladih iz Daun sindrom centra predstavlja RS na gastro-festivalu u Moskvi

Šest mladih iz Daun sindrom centra predstavlja RS na gastro-festivalu u Moskvi
Foto: N.N. | Šest mladih iz Daun sindrom centra predstavlja RS na gastronomskom festivalu u Moskvi

Petnaesti Međunarodni vaskršnji gastronomski festival "Moskva 2021", koji se održava online, počeo je danas, a na njemu učestvuje šest mladih kuvara iz Daun sindrom centra, koji predstavljaju Republiku Srpsku.

Ovaj festival će trajati mjesec dana, a predstavnici svih pravoslavnih zemalja se takmiče u pravljenju tradicionalnih vaskršnjih jela. Učesnici se predstavljaju putem video-snimaka koje će organizatori pregledati i nakon mjesec dana odlučiti ko su pobjednici u svojim kategorijama.     

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, za "Nezavisne" ističe da će šest mladih osoba iz ovog centra koje će se takmičiti u kategoriji studenta ponovo biti jedini učesnici s Daunovim sindromom.        

"Mi se takmičimo s nominacijom 'Vaskrs u mom gradu', a cilj nam je da još jednom pokazažemo da osobe sa Daunovim sindromom mogu da rade, učestvuju i da se takmiče rame uz rame, ravnopravno sa studentima", kazao je Jelić.

Na ovom festivalu osobe sa Daunovim sindromom predstavljaju tradicionalna vaskršnja jela Republike Srpske.              

"Oni će se na festivalu predstaviti raznovrsnim tradicionalnim vaskršnjim jelima, kuvanjem i ukrašavanjem jaja, odlaskom u crkvu, pripremanjem pijetla, tradicionalnim vaskršnjim kolačima, šapama, štrudlama s orasima, gibanicom, čorbom...", kazao je Jelić.

Centar za očuvanje tradicije iz Moskve, Danilov muški manastir Moskovske patrijaršije i grad Moskva su organizatori festivala, koji se održava u Centralnom muzeju pobjede u ruskoj prijestonici, a trajaće mjesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije