Banja Luka

Šest osoba iz Daun sindrom centra na gastro-festivalu u Moskvi

Šest osoba iz Daun sindrom centra na gastro-festivalu u Moskvi
Foto: N.N. | Šest osoba iz Daun sindrom centra na gastro-festivalu u Moskvi

BANJALUKA - Šest osoba sa Daunovim sindromom iz Daun sindrom centra učestvovaće na 15. Međunarodnom vaskršnjem gastronomskom festivalu "Moskva 2021", koji će biti održan na daljinu, a počeće 18. maja.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, za "Nezavisne" ističe da će se ovih šest mladih osoba takmičiti u kategoriji studenata.         

"Mi smo ponovo jedini učesnici osobe sa smetnjama u razvoju na ovom festivalu, a  takmičićemo se s nominacijom 'Vaskrs u mom gradu'", kazao je Jelić te dodao da će ovim još jednom pokazati da osobe sa Daunovim sindromom mogu da rade, učestvuju i da se takmiče rame uz rame, ravnopravno sa studentima.

Na ovom festivalu će, prema Jelićevim riječima, učesnici predstaviti vaskršnja tradicionalna jela Republike Srpske.               

"Praktična obuka je trajala dvije sedmice sa kuvarima iz restorana 'Provansa'. Takođe, bili smo i u manastiru Gomionica, gdje smo savladavali tradicionalne vještine, tokom kojih smo snimili i video-spot koji će biti predstavljen na ovom festivalu", kazao je Jelić.

Ističe da će se ove mlade osobe na festivalu predstaviti raznovrsnim tradicionalnim vaskršnjim jelima, kuvanjem i ukrašavanjem jaja, odlaskom u crkvu, pripremanjem pijetla, tradicionalnim vaskršnjim kolačima, šapama, štrudlama s orasima, gibanicom, čorbom...

Dodaje da će na festivalu učestvovati sve pravoslavne zemlje, čiji će predstavnici praviti tradicionalna vaskršnja jela zemlje iz koje dolaze.

Centar za očuvanje tradicije iz Moskve, Danilov muški manastir moskovske patrijaršije i grad Moskva su organizatori festivala, koji će 18. maja početi u Centralnom muzeju pobjede u ruskoj prijestonici, a trajaće mjesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije