Banja Luka

Škola u Adi spremna da tuži grad Banjaluku

Škola u Adi spremna da tuži grad Banjaluku
Foto: Anja Vidić | Škola u Adi spremna da tuži grad Banjaluku

BANJALUKA - Gradonačelnik Draško Stanivuković raspisao je javnu nabavku u iznosu od 800.000 KM za dodatna ulaganja u školu u Adi, iako su svi radovi u toj školi završeni i nastava je počela, kazala je Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ "Vuk Karadžić".

Kako ona dodaje, informacija o dodatnim sredstvima, za koje je ona saznala putem medija, zbunila je roditelje.

"Izvršena je primopredaja 30. avgusta, sačinjen je zapisnik i od tog momenta ovo je nadležnost škole. Nakon toga je izdata upotrebna dozvola, što znači da su svi radovi na školi okončani", rekla je ona te dodala da škola nije tražila dodatna sredstva, odnosno ovih 800.000 KM.

"Način na koji bi ovo trebalo funkcionisati je taj da škola, pošto je ovo sada objekat škole i u sklopu je Ministarstva prosvjete i kulture, službeno uputi zahtjev gradu Banjaluka, Vladi ili Ministarstvu prosvjete, za dodatna sredstva i tačno da opiše u koje svrhe im trebaju", objasnila je ona te dodala da ova sredstva, za koje škola ne zna, mogu biti samo ona koja su utrošena kada se škola gradila, a ne da će biti neki novi radovi.

"To znači da ova škola košta više od četiri miliona", istakla je ona. Dodaje da su roditelji zbunjeni i ne znaju da li je škola završena i da li ima nekih dodatnih radova.

"Pošto škola nije tražila ova sredstva, niti je konsultovana, onda će ona izdati krivičnu prijavu", zaključila je Vilendečićeva.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je ranije kazao da se radi o donatorskim sredstvima UNDPa.

"Dakle, radi se o javnoj nabavci i sredstvima koja su morala proći UNDP i radi se o tome da je jedan dio namještaja bio skuplji, ali je neki drugi bio tri puta jeftiniji", kazao je on.

Ovdje se, kako je dodao, radi o projektu i radovima najvećeg kvaliteta, a izvođač je imao maksimalnu dinamiku radova.

"Na tržištu je nestalo opeke, najkvalitetnije cigle, te smo pristali van granica ove države po većim cijenama da nabavljamo, kako bismo zadržali projekat", rekao je on te dodao da su morali uzeti snažnija stakla na prozorima.

"Dodali smo i dvije dodatne učionice u prirodi, te u samom projektu nije dodata ograda oko škole. Za sve to trebali su dodatni radovi, a izvođač se morao pobrinuti da sve bude spremno za početak školske godine", objasnio je on te dodao da je sada objekat u funkciji.

"Škola odgovara svim standardima. U ovom trenutku oko četiri miliona koja smo imali na raspolaganju smo uložili, jedan dio sredstava smo dodali, a većinski je bila donacija Srbije", pojasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije