Banja Luka

Skupština Banjaluke usvojila rebalans budžeta, manji za 30 miliona KM

Skupština Banjaluke usvojila rebalans budžeta, manji za 30 miliona KM
Foto: N.N. | Skupština Banjaluke usvojila rebalans budžeta, manji za 30 miliona KM

BANJALUKA - Nacrt rebalansa budžeta grada Banjaluka u iznosu od 147,5 miliona KM, koji je zbog ekonomskih posljedica izazvanih virusom korona niži za 3,1 milion KM u odnosu na planirani budžet za ovu godinu, usvojen je danas na petoj vanrednoj sjednici Skupštine grada održanoj u Banskom dvoru.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da bi prema procjenama grad do kraja ove godine trebalo da ima pad prihoda od oko 30 miliona KM, a već do kraja maja, u odnosu na plan, pad iznosi oko 12 miliona KM.

Na dnevnom redu se pred odbornicima našlo 13 tačaka, među kojima se većina odnosi na Nacrt rebalansa budžeta.

Radojičić je rekao da nakon domaćinskog poslovanja prošle, 2019. godine, grad ove godine zbog krize izazvane virusom korona ima pad svih prihoda. Dodao je da će grad supstituisati predviđeni pad time što će ići sa emisijom obveznica u iznosu od 12 miliona KM, kojima će se pokriti kapitalne investicije.

"Imamo oko osam miliona KM suficita od prošle godine, oko četiri miliona reprograma duga, takođe tu je i ušteda od oko pet miliona", kazao je on, dodajući da će grad ipak nastaviti razvojnu komponentu.

"Nismo se odlučili da srežemo potrošnju i investicije i da čekamo da kriza prođe, tako bi bilo lakše, ali grad mora nastaviti onu razvojnu liniju koju je imao", naveo je Radojičić.

Jedna od tačaka dnevnog reda se odnosila i na izgradnju stanova za socijalno stanovanje, a Radojičić kaže da je 50 ovakvih stanova već završeno u Kuljanima i da će u roku od oko tri sedmice biti dodijeljeni korisnicima.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, kazao je da je opredjeljenje u Gradskoj upravi da se ne zaustavljaju kapitalne investicije, te da se nastave investicioni ciklusi u gradu.

"Na taj način završićemo planirane kapitalne projekte u gradu, ali ćemo i očuvati prijeko potrebna radna mjesta svih onih koji su angažovani u tom procesu rada", rekao je Talić.

Početak sjednice je bio obilježen odlukom odbornika opozicije da napuste vanrednu sjednicu, zbog kako kažu, neadekvatnih uslova.

"Nismo dobili prostor za diskusiju, dobili smo da ispred Kluba za promjene u okviru dnevnog reda od 13 tačaka, podijeljenih u tri seta, da na svakom setu imamo 10 minuta za raspravu", rekao je Saša Lazić, odbornik pokreta "Banjaluka zove", dodajući da nije u redu što nije pružena mogućnost da svaki odbornik ima mogućnost replike.

"I ubuduće nećemo prisustvovati sjednicama dok god ne budu omogućeni uslovi za ravnopravan rad", kazao je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije