Banja Luka

Skupština grada Banjaluka: Nacrt budžeta za 2018. godinu 129 miliona KM

Skupština grada Banjaluka: Nacrt budžeta za 2018. godinu 129 miliona KM
Foto: N.N. | Skupština grada Banjaluka: Nacrt budžeta za 2018. godinu 129 miliona KM

BANJALUKA - Nacrt budžeta za iduću godinu utvrđen je u iznosu od 129 miliona KM i teško ga je upoređivati s ovogodišnjim budžetom, jer smo ove godine imali više od 70 miliona KM za restrukturiranje duga, rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

"U skladu sa budžetskim kalendarom, vrijeme je za nacrt budžeta za 2018. godinu, ali i za nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu", kazao je Radojičić, nakon skupštinskog kolegijuma na kojem je utvrđeno da će odbornici na narednoj sjednici 23. novembra raspravljati o 27 tačaka.

Dodao je da ove godine grad ima 15 miliona KM investicija, što treba da uđe u ovaj rebalans.

"Očekujem da u skladu sa budžetskim kalendarom u decembru na vrijeme imamo prijedlog budžeta i prijedlog rebalansa i sve ostale prateće dokumente", kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u nacrtu budžeta se ne vide pojedinačne investicije, nego se vidi okvir budžeta po pojedinim odjeljenjima.

"Tradicionalno, najveći korisnici su Odjeljenje za komunalne poslove i Odjeljenje za saobraćaj, gdje su planirana značajna sredstva za komunalnu infrastrukturu. Dio sredstava koja ne mogu da se obezbijede u budžetu ići će na eksterno finansiranje, odnosno na dodatne odluke", kazao je Radojičić.

Dodao je da se u okviru budžeta ne mogu vidjeti pojedinačne investicije, između ostalih, kao što su izgradnja Zelenog mosta ili škola.

"Najveći projekti će se morati finansirati iz sredstava van budžeta. U ovom momentu smatramo da će nam za izgradnju Zelenog mosta trebati oko tri miliona KM, a za nastavak Crnog vrela dva miliona KM", pojasnio je on.

Dodao je da će vjerovatno biti razlike između prijedloga i nacrta budžeta i podsjetio da je za manje od godinu dana održano 20 sjednica Skupštine grada, što je oko dvije mjesečno.

Pored pitanja o budžetu, na dnevnom redu, između ostalih, biće i prijedlog odluke o davanju ovlašćenja gradonačelniku za otpis nenaplativih potraživanja te prijedlog za osnivanje fondacije "Evropska prijestonica kulture - Banjaluka 2024".

Odbornici će razmatrati i informaciju o stepenu razvoja turizma u gradu, informaciju o realizaciji akcionog plana sufinansiranja omladinskih aktivnosti, prostorni raspored osnovnih škola, te set pitanja iz oblasti prostornog uređenja. Takođe, raspravljaće i o prijedlogu odluke o stavljanju van snage odluka o uslovima i raspisivanja konkursa za popunu upražnjenog mjesta direktora Centra za socijalni rad te poništavanje javnog konkursa za popunu upražnjenog mjesta direktora Centra za socijalni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije