Banja Luka

Skupštinska većina će uz amandmane podržati budžet grada Banjaluka

Skupštinska većina će uz amandmane podržati budžet grada Banjaluka
Foto: Velibor Tripić | Skupštinska većina će uz amandmane podržati budžet grada Banjaluka

​BANJALUKA - Skupštinska većina u Banjaluci će uz dva amandmana podržati budžet grada na vanrednoj sjednici koja će biti održana u srijedu, rekao je na konferenciji za novinare Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Banjaluci.

Kako je pojasnio, dva amandmana se odnose na po 500 KM jednokratne pomoći za sve zdravstvene radnike i porodilje na području grada.

"Ovo je manje od tri odsto budžeta Banjaluke i podrška ovim kategorijama. Nema nikakvih opstrukcija i sve ono što dolazi iz štaba gradonačelnika Draška Stanivukovića je netačno. Žao nam je što u budžetu nema više sredstava za puteve, boračke kategorije, penzionere i ostale ugrožene kategorije", naveo je Đajić.

Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada, istakao je da su se predstavnici koalicije okupili zbog razgovora oko usvajanja budžeta Banjaluke.

"Svjedoci smo da se dosta stvari radilo uprkos tvrdnjama gradonačelnika da se ništa ne radi. Čistio se grad, ulice i rasvjeta normalno funkcionište. Želimo da usvojimo kvalitetan budžet, hoćemo da ima projekata koji su započeti prošle godine. Želimo da usvojimo budžet, ali da bude kvalitetan. Što se tiče amandmana, gradonačelnik je indirektno priznao da je uputio kontra amandmane i time priznao da su naši amandmani dobri, te je pronašao sredstva da se oni omoguće. Podržaćemo ovaj budžet iz razloga da grad nastavi sa razvojem, ali ćemo ukazivati na nepravilnosti", kazao je Stanić.

Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika u Skupštini grada, rekao je da ukoliko ti amandmani ne budu prihvaćeni kao dio prijedloga budžeta, da će tražiti da se odbornici na zasjedanju izjasne o njima.

Amandmanima na budžet grada je predviđeno milion KM za pronatalitetnu politiku, a 2,7 miliona KM za za jednokratnu pomoć zdravstvenim radnicima.

Kabinet gradonačelnika i savjetnik za ekonomska pitanja Bojan Kresojević stavili su se na raspolaganje svim šefovima odborničkih klubova i predsjedniku Skupštine Grada, Mladenu Iliću za sva potrebna pojašnjenja vezana za predložene budžetske stavke.

"Uvažavajući činjenicu da su klubovi skupštinske većine u prethodnom periodu iskazivali namjeru da amandmanski djeluju na prijedlog i da na taj način zadovolje potrebe građana, koje smatraju prioritetnim, želim Vas obavijestiti  da se stavljam na raspolaganje svim šefovima odborničkih klubova za davanje pojašnjenja o mogućnosti korekcija pojedinačnih budžetskih stavki", naveo je savjetnik Kresojević u dopisu upućenom Skupštini Grada.

Kako je navedeno, Kabinet je otvoren za saradnju i sve vrste podrške s ciljem da se predloženi amandmani uvrste na adekvatan način, odnosno da se korekcija budžetskih stavki napravi tako da ne utiče negativno na dalje funkcionisanje grada.

Podsjećamo, Skupština grada Banja Luka raspravljaće o novom prijedlogu budžetu na vanrednoj sjednici, zakazanoj za 14. april, dok je rok za dostavu amandmana danas, 12. aprila, do 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije