Banja Luka

Slučaj "Piralen": Započeto uzorkovanje zemljišta u krugu "Incela"

Slučaj "Piralen": Započeto uzorkovanje zemljišta u krugu "Incela"
Foto: Ilustracija | Slučaj "Piralen": Započeto uzorkovanje zemljišta u krugu "Incela"

BANJALUKA - U krugu "Incela" u Banjaluci u srijedu su započete aktivnosti na uzimanju uzoraka koji bi trebalo da detaljnije pokažu stepen kontaminacije zemljišta.

Uzimanje uzoraka se vrši u okviru projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom sektoru upravljanja otpadom - projekat remedijacije i rekultivacije na lokaciji Incel" uz finansijsku podršku UNDP-a.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, koji je prisustvovao ovim aktivnostima, istakao je da suočavanje sa problemom prisustva piralena predstavlja jednu od najvažnijih tema za grad.

"Veoma je bitno doći do podataka koji će prikazati stvarno stanje kada je u pitanju piralen, jer je to jedini način da znamo kakve posljedice je ostavio na životnu sredinu, te kakve posljedice može imati po zdravlje građana", poručio je Stanivuković.

Pojasnio je da se samo suočavanjem sa stvarnim stanjem mogu u budućnosti donositi ispravne odluke u vezi ovog područja, jer analiza će pokazati stepen nanesene štete, odgovornosti za istu,  ali i svih daljih koraka, koje bi trebalo preduzeti.

Tokom narednih nekoliko dana biće uzeto 600 uzoraka, na osnovu kojih će biti urađena detaljna analiza stanja u ovom dijelu Banjaluke.

Stanivuković je istakao da je dogovoreno da se uzeti uzorci stave na raspolaganje i Ekološkoj inspekciji grada, kako bi i oni mogli vršiti dodatna ispitivanja, ako za tim bude potrebe.

"Zahvalan sam UNDP-u, koji je partner u ovom projektu i koji izdvaja značajna sredstva da se ispita ekološka katastrofa, koja je zadesila Banjaluku", rekao je Stanivuković.

Dodao je da će grad pribaviti aparate, koji će moći ispitivati kontaminaciju zemljišta i na drugim lokacijama, te da su sve institucije u obavezi da se suoče sa ovim problemom i saniraju štetu, prouzrokovanu radioaktivnim otpadom.

Tatjana Nišić, gradski ekološki inspektor, kazala je da je izuzetno značajno što su nastavljene aktivnosti u pogledu ispitivanja zemljišta u krugu "Incela", te da će i  oni aktivno učestvovati u ovom istraživanju. "Planirano je da Ekološka inspekcija uradi jednu uporednu analizu određenog broja uzoraka, a u cilju da se komparacijom podataka izvedu naučno-validni zaključci, a radiće se i dodatni monitoring", kazala je Nišićeva.

Istakla je da se nada da će svi raditi udruženo, kako bi se došlo do što preciznijih podataka, koji će pokazati stvarno stanje, a na osnovu kojeg će se odrediti i najefikasnije mjere sanacije.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku UNDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije