Banja Luka

Služba pravne pomoći pružila 5.190 beslatnih usluga

Služba pravne pomoći pružila 5.190 beslatnih usluga
Foto: N.N. | Služba pravne pomoći pružila 5.190 beslatnih usluga

BANJALUKA - Služba pravne pomoći Gradske uprave Banjaluka u prošloj godini pružila je 5.190 usmenih i pisanih pravnih savjeta, koji su za većinu korisnika bili besplatni.

Iz gradskog Odjeljenja za opštu upravu, u čijem sastavu radi ova služba, navode da se specifičnost rada u uslovima pandemije odrazila i na način i dinamiku izvršenja poslova u ovoj službi, u kojoj je broj ukupno primljenih i obrađenih zahtjeva u 2020. godini bio niži nego u 2019, kada je pruženo 7.178 usluga pravne pomoći.

U odnosu na ranije godine, prošle godine povećan je broj zahtjeva za usmene pravne savjete, te za informacije o pravima i obavezama iz svih oblasti života.

"Pružena su ukupno 2.844 usmena pravna savjeta. Tako su, na primjer, lica iz vanbračnih zajednica tražila informacije o pripadajućim imovinskim pravima, pravima na ostvarivanje porodične penzije, pravima na izdržavanje i slično. Takva problematika je uticala na sačinjavanje tužbi i pokretanje parničnog postupka radi utvrđivanja postojanja prava", naveli su iz Odjeljenja za opštu upravu.

Poštujući epidemiološke mjere, usluge u Službi pravne pomoći najčešće su tražila lica bez zaposlenja, te oni lošijeg imovinskog stanja.

Iz Odjeljenja za opštu upravu navode da je bio povećan broj zahtjeva iz oblasti radnopravnog statusa, te da je bilo mnogo podnesaka za ostvarivanje prava iz oblasti penzione i socijalne zaštite, zdravstvene zaštite, te za refundiranje troškova liječenja, žalbi na negativna rješenja za banjska liječenja i neke druge vidove zdravstvene zaštite.

"Kao i svake godine, određeni broj zahtjeva odnosio se na pokretanje ostavinskih postupaka i podnošenje prijedloga za dopunu ostavinskih postupaka, te pokretanje postupaka za razvod braka", naveli su iz Odjeljenja za opštu upravu.

Služba pravne pomoći nalazi se u naselju Borik na adresi Bulevar Živojina Mišića broj 29, u zgradi "Titanik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije