Banja Luka

Služen parastos u Šargovcu za 52 ubijena učenika

Služen parastos u Šargovcu za 52 ubijena učenika
Foto: Dražan Pozderović | Služen parastos u Šargovcu za 52 ubijena učenika

BANJALUKA - U Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Šargovac danas je služen parastos u znak sjećanja na stradanje 52 učenika šargovačke škole, koje se desilo 7. februara 1942. godine.

Nakon služenja parastosa, učenici ove škole izveli su istorijski čas, u kojem su podsjetili na koji način su ubijeni srpski đaci.

Željka Stojičič, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske  kazala je da su djeca ubijena samo za što su bilia druge nacije i vjere.

"Ovdje smo i da se poklonio žrtvama i da pošaljemo poruku mira, ljubavi i želje da se nikada i nigdje ne desi. Moramo čuvati kulturu sjećanja  i da budući naraštaji budu upoznati sa ovim događajem", rekla je Stojičićeva.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da  da iz ovog moramo izvući pouke, da se prisjećamo svakog čovjeka za ideju da budemo svoji na svome.

"Svako ko vam dira djecu želi da nestanete , a to je željela NDH", rekao je Stanivuković, te dodao da je tendencija da se napravi spomenik na sjećsnje djece koja su stradala u ovoj školi.

Direktor OŠ Đura Jakšić Darko Tomić rekao je da se baš 7. februara ovdje okupljaju od 2012. godine  kako bi dali pomen na nevino stradale kroz istorijaki čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije