Banja Luka

Služen parastos za 54 ubijena civila u Bijelom potoku

Služen parastos za 54 ubijena civila u Bijelom potoku
Foto: Dražan Pozderović | Služen parastos za 54 ubijena civila u Bijelom potoku

BANJALUKA - Povodom sjećanja na 54 srpska civila koja su na Vaskrs 1942. godine stradala u ustaškom pokolju u naselju Bijeli Potok, danas su položeni vijenci i služen je parastos žrtvama, među kojima je bilo žena i djece.

Branko Milinković, predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora Bijeli Potok, čiji su članovi porodice ubijeni u ovom mjestu, rekao je da su ovaj nezapamćen zločin izvršile tadašnje "komšije Hrvati iz naselja Debeljaci".

"Prvo su u naselju došli do Vujasinovića koje su ubili bez ispaljenog metka. Poslije su ubili i Bogojeviće, i onda došli do Milinkovića, kojih je bilo 29", naveo je Milinković. Goran Šljivar iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, kazao je da je ovo jedno od nekoliko stratišta Srba na području grada iz perioda Drugog svjetskog rata. "Ovdje su nevini ljudi stradali. Takvo stratište imamo i u Debeljacima", kazao je Šljivar. Drugog dana Vaskrsa, svake godine se u ovom naselju okupljaju potomci žrtava ubijenih Srba, kako bi im odali počast, održali parastos i položili vijence.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije