Banja Luka

Smanjeni rashodi, slijede brojni planovi

Smanjeni rashodi, slijede brojni planovi
Foto: N.N. | Smanjeni rashodi, slijede brojni planovi
Anja Matarugić

BANJALUKA - Budući planovi, oni koji tek treba da se realizuju u gradu na Vrbasu, kao što su odluka o neradnoj nedjelji, izgradnja mosta u Česmi i najvećeg gradskog parka, ali i uštede i povećanje prihoda koji su već ostvareni, predstavljeni su danas na obilježavanju 100 dana mandata gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Stanivuković je tom prilikom naveo da bi odluka o neradnoj nedjelji trebalo da bude razmotrena u maju ili junu, a da bi, u nerednih sedam dana, trebalo da bude predstavljeno novo idejno rješenje za most u Česmi.

On je pojasnio da bi prva faza izgradnje mosta, eksproprijacija zemljišta, koja će koštati oko milion KM, trebalo da počne već u oktobru, te da će o ovom projektu porazgovarati i s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, kada posjeti Banjaluku za Dan grada, 22. aprila.

Stanivuković je dodao da je obezbijeđen novac za subvenciju udžbenika za osnovce, te da bi od juna trebalo da bude uvedena subvencija za javni gradski prevoz od 20 odsto za sve penzionere. Istakao je da će, sada kada je budžet usvojen, biti nastavljeni projekti, među kojima je vodosnabdijevanje, a trebalo bi da počnu radovi i na kanalizacionoj mreži u Karađorđevoj ulici na Laušu.

"Tokom Dana grada, 22. aprila, predstavićemo reformu 'Aquane'. Planirano je uvođenje i subvencija za privatne vrtiće", kazao je Stanivuković.

Dodao je da do kraja aprila treba privesti kraju proces prikupljanja dokumentacije da bi se moglo ući u uklanjanje terase restorana "Kajak".

Navodeći šta je dosad u gradu učinjeno, on je rekao da su formirali tim za reviziju, da su ukinute kandže za vozila te da su nastavili s izradom urbanističkog plana.

"Javno su objavljena imena svih zaposlenih u Gradskoj upravi i njihove diplome, javno je objavljen i svaki račun Gradske uprave", rekao je Stanivuković, dodajući da je promjena riječ koja se najčešće čula tokom proteklih 100 dana.

Dodao je da su obilježen humanitarna parking mjesta te da su uvedene nove prakse u radu Gradske uprave.

"Jesam vlast, ali biću opozicija svemu što ne valja. Banjaluka je postala grad na koji se svi ugledaju", kazao je Stanivuković.

Stanivuković je na društvenim mrežama objavio i da 100 dana rada predstavlja 100 dana uštede, kada su povećani prihodi, a smanjeni rashodi.

Tako je navedeno da su dosad prihodi od naplate taksi za bilborde i reklame povećani za 60 odsto, da su smanjeni troškovi za plate zaposlenika u Gradskoj upravi za 300.000 KM, smanjena izdvajanja po osnovu ugovora o djelu za 71 odsto, te da su smanjeni troškovi čišćenja fasade zgrade Gradske uprave za 60 odsto.

Urađen je i dokumentarni film o tih 100 dana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije