Banja Luka

Sokolski dom u Banjaluci biće vraćen gradu

Sokolski dom u Banjaluci biće vraćen gradu
Foto: Dražan Pozderović | "Sokolski dom" u Banjaluci vraća se gradu

BANJALUKA - Viši privredni sud u Banjaluci donio je drugostepenu presudu po tužbi grada Banjaluke u predmetu Sokolski dom u korist grada, tako da se ovaj nacionalni spomenik vraća gradu, potvrdili su iz Gradske uprave.

Donošenjem drugostepene presude u tužbi grada protiv Sokolskog društva, ovaj spor pravosnažno je okončan u korist grada, naveli su iz Gradske uprave Banjaluka.

"Naime, u postupku je utvrđeno da je upis prava raspolaganja u korist Sokolskog društva ništavan", dodaju iz Gradske uprave.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da su vratili Sokolski dom gradu.

"Sokolski dom je vraćen drugostepenom presudom gradu i grad će da rukovodi ovim spomenikom. Mi ćemo da ga preuredimo i on će biti centar najvažnijih manifestacija", rekao je Stanivuković.

On je dodao da će raditi na njegovom uređenju te da planiraju u dvorištu napraviti igralište i terene.

"Banjaluka čuva ono što je njeno. Ovo je u posljednjih nekoliko decenija jedna od rijetkih pobjeda i srećan sam što je moj tim uspio. Ovo je veliki dan za zaštitu gradske imovine. Ovo je pobjeda koja vraća vjeru u snagu grada, ali i dokaz da više niko neće moći da otima imovinu grada", rekao je Stanivuković.

Prema njihovim riječima, upisi u javnim evidencijama moraće se vratiti u prvobitno stanje, uzimajući u obzir obrazloženja presuda kojima su potvrđeni svi argumenti istaknuti od strane grada odnosno Pravobranilaštva Republike Srpske, Sjedište zamjenika Banjaluka.

"Jasno je da se radi o imovini grada odnosno nepokretnostima upisane kao Opštenarodna imovina, koje su svojevremeno dodjeljene od strane Opštine Banjaluka na korištenje - bez naknade Društvu za sportsku rekreaciju i fizičko vaspitanje 'Partizan I' - koji subjekat više ne postoji, a ne vlasništvo niti pravo raspolaganja", pojasnio je Goran Bundalo, šef Odsjeka za pravna pitanja i propise Gradske uprave Banjaluka.

Dodaje se da se radi o objektu koji je 2013. godine proglašen za nacionalni spomenik.

"Grad Banjaluka će po pitanju navedenih nekretnina nastaviti preduzimati pravne radnje koje će dovesti do upisa prava svojine i posjeda u njegovu korist i korištenja predmetnih nekretnina u cilju obavljanja svojih nadležnosti i funkcija, a na korist naše lokalne zajednice i svih građana", rekao je Bundalo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije