Banja Luka

Soliteri na tri lokacije u centru Banjaluke?

Soliteri na tri lokacije u centru Banjaluke?
Foto: N.N. | Soliteri na tri lokacije u centru Banjaluke?

BANJALUKA - Bilo je mnogo debate u vezi sa soliterima na području grada i u Prijedlogu odluke o donošenju regulacionog plana dijela centralnog područja ostala je mogućnost da se na barem tri zone u gradu izgrade soliteri.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada, posljednje u ovoj godini, i naglasio da solitere imaju svi veliki, moderni gradovi.

"Prema tome, mislim da je regulacioni plan centra grada kvalitetno izrađen, s obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivom i složenom najužem gradskom jezgru", rekao je Radojičić.

Na sjednici Kolegijuma odlučeno je da odbornici na zasjedanju, koje će biti održano 26. decembra, odlučuju o ovom regulacionom planu, na kojem se radilo godinu i po, i o još 65 tačaka dnevnog reda.

"Centralna gradska zona treba da doživi veliku transformaciju od stare autobuske stanice do bivše zgrade direkcije 'Puteva RS'. Treba potpuno da se transforimše urbanistički, na čemu će se raditi, vjerujem, u naredenih 10 godina", objasnio je Radojičić.

Dodao je da će doći i do revitalizacije manjih prostora, poput "Bašte sljezove boje" i dva manja prostora za kulturu.

Prema njegovim riječima, pred odbornicima će biti i rebalans budžeta za ovu godinu, koji je u konačnom iznosu nešto veći od 149 miliona KM, od čega je više od 30 miliona KM u investicijama. 

"Pred odbornicima će biti i Prijedlog budžeta grada za iduću godinu, koji je nešto preko 133 miliona KM s mojim nadanjem da na proljeće imamo sveden finansijski rezultat u ovoj godini pozitivan kako bismo mogli ići ponovo u dodatnu emisiju obveznica ili neko kreditiranje za još dodatnih pet do 10 miliona KM investicija", objasnio je Radojičić.

Dodao je da je u sadašnjem prijedlogu budžeta za 2019. godinu oko 17 milona predviđeno za investicije, a gradu je potrebno još mnogo više.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, kazao je da je zadnja ovogodišnja sjednica s obimnim dnevnim redom.

"Na dnevnom redu je i važan strateški dokument, koji će definisati razvoj grada za narednih deset godina. Tu su i budžet i programi, te značajne odluke i akti kojima Gradska uprava privodi kraju svoj posao za ovu godinu, a samim tim i gradski parlament", rekao je Talić.

Gradski parlament će razmatrati i Prijedlog odluke o usvajanju strategije razvoja grada u periodu od 2018. do 2027. godine, programe uređenja gradskog građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje odjeljenja za saobraćaja i puteve i za komunalne poslove za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije