Banja Luka

Spas od hladnih radijatora pronašli u "Eko toplanama"

Spas od hladnih radijatora pronašli u "Eko toplanama"
Foto: N.N. | Spas od hladnih radijatora pronašli u "Eko toplanama"

BANJALUKA - Problem hladnih radijatora u svojim stanovima, koji su zagrijavani u privatnoj režiji, mještani jedne od stambenih zgrada u banjalučkom naselju Ada riješili su tako što su postali korisnici "Eko toplana", od kada su, poručuju, zadovoljni grijanjem.

Andrea Lizdek, predsjednica zajednice etažnih vlasnika u ovoj zgradi, pojašnjava da je prilikom kupovine stanova bio dogovor da imaju privatno grijanje, za šta je bila nadležna jedna privatna firma.

"Oni su grijali prve godine, ali druge godine nije postojao dovoljan broj stanara da bi se dobavljaču isplatila usluga grijanja, tako da smo prošlu zimu bili bez grijanja", pojašnjava Andrea Lizdek.

Prema njenim riječima, tada su se odlučili da traže opciju koja bi im bila najpovoljnija, ali i koja bi im obezbijedila nesmetanu isporuku toplotne energije svake sezone, a da pritom ne zavise o broju stanara.

"Da smo tražili drugu privatnu firmu, i njen uslov bi bio da se na ovaj način grije 50 odsto stanara, tako da nam je jedina prihvatljiva opcija bila da postanemo korisnici 'Eko toplana'", ističe ona.

Na sistem "Eko toplana" su se, dodaje, priključili u decembru 2023. godine, tako da su stanovi sada priključeni na gradsko grijanje. Od toga su stanari imali i određene benefite.

"Svi su imali od 'Eko toplana' gratis grijanje za period od mjesec i po dana, kako bi utvrdili kakav je kvalitet grijanja i da li je on za stanare prihvatljiv. Veliki broj stanara je ostao na 'Eko toplanama'", navela je Andrea Lizdek.

Iz "Eko toplana" kažu da imaju još nekoliko ovakvih zahtjeva, čija realizacija će biti moguća po završetku sezone, s obzirom na kompleksnost sistema i nemogućnost izvođenja ovakve vrste radova usred sezone, dok sistem radi pod pritiskom i u punom kapacitetu.

Dodaju da je, s obzirom na svjetsku ekonomsku krizu i rast cijena energenata, došlo i do povećanja cijena toplotne energije.

"I pored toga, u odnosu na privatne dobavljače, naše cijene su znatno niže, što je svakako privlačno potrošačima", kažu iz "Eko toplana".

Sa druge strane, dodaju, mnoge privatne firme koje su bile zadužene za grijanje pojedinačnih stambeno-poslovnih objekata kolektivnog stanovanja otkazale su ugovore zbog ekonomske neisplativosti, pa su korisnici bili prinuđeni da se odluče za druge načine zagrijavanja svojih stambenih objekata.

"Tokom perioda između dvije sezone, ali i tokom sezone grijanja, dobili smo nekoliko zahtjeva potencijalnih korisnika za povezivanje na sistem daljinskog grijanja. Koliko su tehničke mogućnosti dozvoljavale, ti objekti su povezani na toplifikacionu mrežu i sistem centralnog grijanja Banjaluke", navode iz "Eko toplana".

Procedura povezivanja na sistem daljinskog grijanja podrazumijeva inicijativu zajednice etažnih vlasnika, sa potpisima minimum polovine vlasnika stanova, kojima potvrđuju saglasnost za priključenje, nakon čega slijede građevinski radovi povezivanja na vrelovod. Takođe, privatna kotlovnica se rekonstruiše u toplotnu podstanicu indirektnog tipa.

"Nakon građevinskih radova, sistem se pušta u pogon, a korisnici treba da dođu u Korisnički centar 'Eko toplana' kako bi zaključili ugovor o isporuci i korištenju toplotne energije", navode iz "Eko toplana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije