Banja Luka

Spomen-park čuvaće uspomenu na stradale đake u Šargovcu

Spomen-park čuvaće uspomenu na stradale đake u Šargovcu
Foto: Vladimir Stojaković | Spomen-park čuvaće uspomenu na stradale đake u Šargovcu

BANJALUKA - U Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u naselju Šargovac danas su održani parastos i prisjećanje na 52 učenika ove škole koja su zvjerski ubijena 7. februara 1942. godine od strane ustaša.

U budućem spomen-parku, koji bi trebalo da bude podignut ispod ove škole, zasađena su 52 mlada stabla koja simbolizuju 52 mlada ugašena života.

Ispred spomenika u dvorištu škole je održan i istorijsko-poetski čas.

Darko Tomić, direktor OŠ "Đura Jakšić", kazao je da se sjećanje na nastradala 52 učenika održava osmu godinu zaredom i da je na neki način zadovoljstvo vidjeti veliki broj ljudi koji su odali pomen žrtvama.

"Uspjeli smo da realizujemo ideju da ispred škole napravimo spomen-park za nastradale učenike, koju smo iznijeli pred gradske vlasti. Zahvaljujući Skupštini grada, koja je promijenila Regulacioni plan, sanirana je zelena površina i zasađena su 52 stabla koja simbolizuju 52 učenika koja su izgubila život", rekao je Tomić.

Trenutno se radi projekat na izgradnji spomen-parka.

"Ideju su podržali i oni koji su u periodu nesreće bili živi ili su njihovi roditelji bili živi. Osjetili su potrebu da pomognu izgradnju parka u spomen žrtvama", naglasio je Tomić.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, kazala je da su prije 78 godina na zvjerski način izvedeni i ubijeni učenici, te da je to opomena svima nama da utičemo da se takvi zločini ne ponove.

"Kroz obrazovni sistem učenike moramo edukovati zašto je važno da se sjećamo onih koji su živote dali za slobodu. Nove generacije moramo učiti da se prisjećaju svih ubijenih Srba", rekla je Trivićeva.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je simbolično posadio 52. drvo u budućem spomen-parku, naglasio je da je na nama da pokušamo njegovati sjećanje na nastradale učenike.

"Svake godine na ovom mjestu mi dođe pomisao kakav to možeš biti čovjek da na tako monstruozan i zvjerski način pobiješ 52 djece. Nažalost, to se desilo đacima isključivo zbog toga što su pravoslavne vjeroispovijesti", rekao je Radojičić.

On je istakao da je izuzetno važno za buduće generacije da budu svjesne važnosti svoje države i okruženja.

"Prošle godine je promijenjen Regulacioni plan na ovom području i posađena su 52 stabla u budućem spomen-parku koji će biti napravljen kao mjesto istorijskog sjećanja", dodao je Radojičić.

Lana Popadić, učenica sedmog razreda ove škole, kazala je da su obilježili ovaj dan i da se nada da se tako nešto nikada neće ponoviti.

"Strašno je to što se desilo u našoj školi. Trudimo se da kroz nastavu što češće pričamo o ovome, jer se ne smije zaboraviti", rekla je ona.

Ustaše su 7. februara 1942. godine, u pokolju u naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije