Banja Luka

Spremne radionice i aktivnosti za raspust

Spremne radionice i aktivnosti za raspust
Foto: N.N. | Spremne radionice i aktivnosti za raspust

BANJALUKA - Dnevni centri za djecu i mlade na području grada otvorili su nakon skoro tri mjeseca ponovo svoja vrata za sve one koji su zainteresovani za njihove radionice i druženje.

Iz Centra za socijalni rad objavljeno je da su od 3. juna dnevni centri za zbrinjavanje djece, omladine i odraslih lica počeli s radom, uz pridržavanje svih preporuka Instituta za javno zdravstvo RS.

Aleksandra Štrbac, izvršna direktorica Omladinskog centra "Zdravo da ste", rekla je da je Resursni centar za djecu i mlade u Dragočaju, koji je partnerski poduhvat ovog centra i "IN fondacije", ponovo pušten u rad.

"Saradnice u Centru su organizovale online aktivnosti grupama korisnika tokom pandemije virusa korona kako bi im bile na raspolaganju. Organizovana je i volonterska aktivnost podrške u učenju matematike, pomagali smo djeci da se snađu u novoj situaciji. Sada smo se, uz mjere zaštite, vratili u redovan način funkcionisanja", kazala je ona za "Nezavisne".

Dodala je da se trude da pronađu sredstva da Centar nastavi s radom i po završetku projekta koji traje do ljeta, te da djeci i mladima omoguće da imaju podršku i sigurna mjesta za slobodno vrijeme, neformalnu edukaciju, kreativno izražavanje i razvoj.

OC "Zdravo da ste" otvorio je vrata početkom juna, a otvaranje je obilježila sekcija udaraljki u parku "Mladen Stojanović".

"Počinjemo novi ciklus radionica za djecu i mlade, a potpisali smo i ugovor s Institutom KULT iz Sarajeva, kroz koji ćemo dodatno prilagoditi prostor i opremu za korisnike unutar Centra", kazala je Štrbac.

U "IN fondaciji" su nam rekli da od 1. juna rade u punom kapacitetu, te da su roditelji i djeca jedva dočekali otvaranje ovog centra.

"Tokom rada na daljinu fokusirali smo se da djeci olakšamo isključenost iz redovnih procesa obrazovanja, nedostatak kontakata s vršnjacima i izazove koji su unutar porodice mogli da iskuse tokom korona krize i pružimo im podršku", naglasili su u ovoj fondaciji.

Dodali su da će sada djeci pomoći da savladaju ostatak gradiva do završetka školske godine, te da se priprema program za raspust.

"Pozvaćemo i drugu djecu da nam se pridruže jer će biti dosta sadržaja. Djeca koja ne budu putovala s roditeljima negdje van mjesta stanovanja moći će u Centru u Karanovcu da se uključe u različite kreativne, sportske i druge aktivnosti", naveli su u ovoj fondaciji.

Mreža "Snažniji glas za djecu", koja okuplja više od 30 organizacija širom BiH, pokrenula je akciju da se prikupi 130 tableta ili laptopa kako bi mališanima omogućili da prate nastavu i djeci koja iz različitih razloga ne mogu doći u centre da prate rad, a "IN fondacija" je sa OC "Zdravo da ste" i Udruženjem "Nova generacija" članica te mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije